Invalidsko društvo oseb s stomo
18. December 2022

20. obletnica ILCO Srbije

Na povabilo Snežane S. Milojević, predsednice Nacionalnega invalidskega združenja ''ILCO'' Srbije – Društvo ''ILCO'' Srbije, smo se štirje člani (Renata, Ksenija, Brane in Zoran) Invalidskega društva ILCO Ljubljana udeležili štiridnevnega programa ob njihovi dvajseti obletnici delovanja. Dogodkov ob obletnici so se udeležili še člani društev ILCO Makedonije in Varaždina.

V petek, 18. 11. 2022, smo se malo pred 4. uro zjutraj odpeljali iz Ljubljane. Brane nas je spotoma pobiral. Nazadnje je pobral Renato v Ivančni Gorici in po močnem dežju smo nadaljevali pot v Beograd.

V Beogradu smo parkirali na dogovorjenem mestu, pozdravila sta nas Dragan in Milorad. Stvari smo pustili v avtu in se po programu odpravili z vodičko po Beogradu, malo peš, malo s kombijem. Po ogledu smo imeli pozno kosilo, zvečer pa sproščen sprehod po centru Beograda in »korzu«. Nato smo se namestili po sobah v stanovanju.

Po zajtrku smo se s kombijem odpeljali v naselje Kovačica, kjer smo si ogledali galerijo naivnega slikarstva. Pri izdelovalcu violin Janu Nemčeku smo si ogledali različne violine. Prijazno si je vzel čas za nas in nam razložil, kolko časa izdeluje violine, katere materiale uporablja in nam opisal postopek izdelovanja violin. Bilo je zelo poučno, saj smo izvedeli veliko novih stvari. 

Potem smo se odpeljali do »100 Topola«, kjer smo si ogledali konje, nekateri so jih tudi zajahali. Tu smo imeli kosilo in se sproščeno pogovarjali o tudi razmerah za osebe s stomo v državah, iz katerih prihajamo, čeprav je bil potem temu namenjen uraden dogodek. Vrnili smo se v Beograd, odšli v naše prostore in se do večera družili z Makedonci, nato pa utrujeni popadali v postelje.

V nedeljo smo se po zajtrku odpeljali do medgeneracijskega centra, kjer so nam pripravili pevski nastop. Po nastopu smo se odpeljali v pisarno ILCO Srbije, kjer smo si izmenjali izkušnje o delovanjih društev po državah, pripomočkih, pravilih, invalidnosti in drugem. Snežani smo predali darilo Invalidskega društva ILCO Ljubljana ob njihovi 20. obletnici.

Padel pa je tudi predlog, da bi ustanovili združenje ILCO za Balkan, o katerem se bomo še pogovarjali in dogovarjali.

Zapustili smo pisarno in se odpeljali do stolnice srbske pravoslavne cerkve – Cerkev svetega Save. Cerkev je res ogromna, impozantna z veliko poslikavami, čudovitimi materiali in jo uvrščajo med največje cerkvene stavbe na svetu. Res je čudovita.

Po ogledu so nas gostitelji odpeljali v Staro Pazovo, kjer smo imeli kosilo s specialitetami z žara, odlična hrana v velikih količinah kot se za Srbijo spodobi.

Vrnili smo se v Beograd in odšli v gledališče, kjer smo si ogledali predstavo »Reče mi jedan čoek«, ki jo je odigral Petar »Pera« Božović.

V ponedeljek smo si po zajtrku ogledali Muzej Nikole Tesle, spotoma pa smo se še malo sprehodili po mestu. Kmalu zatem smo se odpravili nazaj v Slovenijo.

Še enkrat hvala gostiteljem za povabilo in čestitke ob 20. obletnici ILCO Srbije.


GALERIJA