Invalidsko društvo oseb s stomo
12. November 2022

VODEN OGLED MUZEJA TONETA PAVČKA IN MARTINOVANJE S KRSTOM VINA

Nebo so prekrivali oblaki, mi smo pa vedeli, da bomo doživeli še en odličen dan in tako smo se z avtobusom odpravili proti Mirni Peči oz. Šentjuriju na Dolenjskem. Na poti smo imeli tri postanke, na katerih smo pobrali še nekaj članov.

Ko smo prispeli v Šentjurij, nas je pred Pavčkovim domom pričakala vodička Anica Levstek. Lepo nas je pozdravila, povedala nekaj o zgodovini Šentjurija in okolice, popeljala nas je do spominskega obeležja pesniku, poleg spomenika smo si ogledali še cerkvico sv. Jurija. Vrnili smo se v Pavčkov dom, kjer je tudi »Pavčkova knjižnica«. Tam smo si ogledali film o njem, gospa Anica nam je prebrala nekaj Pavčkovih pesmi in povedala marsikaj zanimivega o njem. Zbirka je zasnovana kot poklon preminulemu velemojstru slovenske pesniške besede, verza in rime: velemojstru intimne poetične izpovedi, o kateri pričajo čudovite pesmi, napisane v razponu več kot pol stoletja in v umetnosti otroške in mladinske poezije, ki z Jurijem Murijem in drugimi pesmimi že desetletja neizbrisno zaznamuje domišljijski svet mladih rodov.

Zelo zanimiv in poučen ogled.

Zahvalili smo se gospe Anici za čudovito vodenje, se odpravili proti avtobusu in odpeljali proti Šentjerneju oz. Vrbovce v zidanico Majzelj.

Ob prihodu nas je na dvorišču pred zidanico pričakalo šilce kratkega, domače vino in domače dobrote (salame, šunka, siri…) ter seveda glasba s harmoniko in kitaro. Nekateri smo si ogledali vinsko klet, nato pa smo odšli v zgornji prostor, kjer nam je že igral Glasbeni duo Peti as.

Nekateri so takoj šli na plesišče in se zavrteli. Kmalu so nam prinesli okusno kosilo, potem pa smo nadaljevali druženje ob prijetnih zvokih glasbe. Tudi zapeli smo nekaj domačih. Ker pa je ravno ta dan imela naša Ružica rojstni dan, smo ji vsi čestitali in zapeli.

Prišel je tudi škof (naš Mile), ki je krstil vino – tako je iz mošta nastalo vino. Med našimi članicami smo izbrali tudi kraljico vina. Izbrali smo slavljenko Ružico.

Precej smo se pogovarjali o naši stomi, pripomočkih in pravicah invalidov.

Neutrudna pri plesu, petju in dobri volji sta bila naša člana Ružica in večni šarmer in plesalec Jože.

Zaslužili smo si tudi večerjo, po kateri se je naš je program v čudovitem vzdušju nadaljeval do 22. ure, ko smo odšli na avtobus in se odpeljali proti Ljubljani.

Bilo je čudovito vzdušje in razpoloženje, veliko plesa in zabave, tako da je bilo pozitivne energije za izvoz. Res čudovit dan!


GALERIJA