Invalidsko društvo oseb s stomo
06. December 2022

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja in tlaka, posveti z medicinskimi sestrami in predstavitev pripomočkov za nego stome

Tudi tokrat je bilo v dvorani na sedežu Društva ILCO Ljubljana živahno, saj se je delavnice ročnih spretnosti in preverjanja zdravja udeležilo precej oseb stomo in njihovih svojcev.  

Delavnico ročnih spretnosti sta vodila Ksenija in Janez Oblak. S seboj sta prinesla nekaj materiala za izdelavo novoletnih voščilnic. Vsak se je prepustil svoji domišljiji in ustvarjalnosti, saj je bilo veliko različnih materialov in pripomočkov za izdelovanje. Z nekaj truda so ob zavzetem ustvarjanju in prijetnem klepetu nastale lične voščilnice. Poleg voščilnic pa smo posejali še božično žito. Najprej smo okrasili lončke (kozarčke), nato pa smo jih napolnili z zemljo in žitom, ki sta ga prinesla Ksenija in Janez.

Motivacija za lično in zavzeto izdelovanje izdelkov je bila velika, saj bodo ti  izdelki krasili naše domove v prihajajočih prazničnih dneh, voščilnice pa bomo poslali sorodnikom in drugim ljubim osebam. Veliko voščilnic so člani podarili društvu, da bomo lahko pisali našim partnerjem in društvom, s katerimi prijateljujemo.

V dvorani so bili tudi predstavniki proizvajalcev pripomočkov za nego stome ConvaTec, ki sta jih predstavili Saša Oberstar in Suzana Majcen. Imeli sta kar precej dela, da so odgovorili na vsa vprašanja in nam praktično pokazali, kako se uporablja nekatere njihove pripomočke.

Istočasno je bilo v sosednjem prostoru merjenje krvnega sladkorja in krvnega tlaka, ki sta ga izvajali Valerija Palkovič, dipl. m. s. in Beti Zafran, mag. zdr. nege. iz Zdravstvenega doma Ljubljana – Šiška. Meritve so opravile za vse udeležence delavnice ročnih spretnosti, zato smo iz njihovega prostora odhajali vsak s svojim izvidom – eni bolj, drugi pa manj zadovoljni z zapisanim.

Po meritvah so se člani o svojih zdravstvenih težavah lahko tudi individualno posvetovali z medicinskima sestrama.

Prisotnost in zadovoljstvo udeležencev je dokaz, da naša srečanja in druženja članom društva zelo veliko pomenijo, zato smo si ob slovesu obljubili, da se kmalu spet srečamo.


GALERIJA