Invalidsko društvo oseb s stomo
10. May 2023

Na 15. obletnici ILCO Republike Srbske (BiH) v Banja Luki

Društvo ILCO STOMA Republike Srbske, ki ima sedež v Banja Luki (BiH), je praznovalo 15-letnico ustanovitve. Pripravili so štiridnevni program, na katerega je predsednik ILCO STOMA RS Dragan Trivun povabil tudi predstavnike našega društva. Tokrat sva se na pot v Bosno in Hercegovino podala Ksenija Oblak in Zoran Terglav. Povabilu so se odzvali tudi predstavniki ILCO Madžarske, hrvaškega ILCO Varaždin in ILCO Srbije.   

V sredo, 10. 5. 2023, sva s Ksenijo okoli 11. ure prispela v Banja Luko. Parkirala sva pred hostlom, kjer sta nas pričakala Dragan in Snežana, pa tudi ostali predstavniki ILCO društev iz tujine: Milorad z ženo iz Varaždina ter Mara in Imre iz Madžarske. Stvari smo pustili v avtu in se po programu odpravili po Banja Luki, malo peš, malo z avtomobili. Mesto smo si ogledali tudi z razgledne terase poleg Televizije Republike Srbske in vladnega poslopja. Odpeljali smo se še do krščanske cerkve Marije Zvezde, kjer je tudi samostan trapistov, ki je bil do prve svetovne vojne največji samostan tega cerkvenega reda na svetu. Ogledali smo si cerkev in muzej. Duhovnik, ki nas je vodil, nam je predstavil red trapistov in nas seznanil z zgodovino samostana.

Po ogledu smo imeli pozno kosilo, na katerem sta se nam pridružila člana ILCO Ljubljana Miroslav in njegova žena Milosavka, ki sta z nami preživela preostanek dneva. Zvečer smo se vrnili v hostel, razpakirali in se namestili po sobah in utrujeni zaspali.

V četrtek, 11. 5., nas je Dragan odpeljal na banjaluške specialitete – pite izpod sača.  Na tem zanimivem kulinaričnem doživetju smo poskusili prav vse pite iz njihove ponudbe.

Ker je Banja Luka veliko in zanimivo mesto z bogato kulturno dediščino, smo se odpravili na ogled delov mesta, ki jih še nismo videli. Po ogledu tržnice bi morali na ogled etno vasi Ljubačevo, pa tja nismo mogli, saj je prejšnji dan zelo deževalo in je bilo v vasi vse mokro, blatno in spolzko. Privoščili smo si pozno kosilo, odšli v hostel, kjer smo se pripravili na svečano akademijo posvečeno banjaluškim medicinskim sestram, ki so jo pripravili ob svetovnem dnevu medicinskih sester in obletnici društva oseb s stomo. Tudi po tej svečanosti smo malce poklepetali z zdravstvenimi delavci in ostalimi udeleženci, a smo morali hitro v hostel, saj smo imeli načrtovano druženje in izmenjavo izkušenj o pripomočkih, razlikah med našima državama, o invalidnosti, telesnih okvarah in življenju s stomo nasploh. Draganu smo tudi izročili darila ob obletnici, mu čestitali za požrtvovalno delo in zaželeli, da bi tudi v prihodnje tako vodil društvo. Druženje se je zavleklo pozno v noč.

V petek nas je Dragan peljal na izdaten zajtrk: jajčka na oko, čevapčiči, šunka kot vratovina, pomfri, kajmak … Nekaj neverjetnega za nas, ki nismo navajeni tako obilnih porcij. Hrana je bila zelo okusna, a vseeno nismo mogli pojesti vsega. Po zajtrku smo se s kombijem odpeljali proti Krupi na Vrbasu, si ogledali cerkev Sv. Iva, mesto Jajce in muzeje ter se odpravili nazaj v Banja Luko. Tam smo nekaj pojedli in pospremili člana iz Madžarske na avtobus, mi pa smo odšli še malo po mestu.

Sobota, 13. 5., pa je bila tudi za naju zadnji dan v Banja Luki, saj sva se s Ksenijo po zajtrku poslovila od gostiteljev in se odpeljala proti Ljubljani, kamor sva srečno prispela.

Bili so res čudoviti dnevi. Hvala Draganu za povabilo in odlično organizacijo.

Prav tako bi se zahvalil avto hiši Avto Moste d.o.o. za sponzoriran avto, s katerim so nama omogočili sodelovanje na obletnici.


GALERIJA