Invalidsko društvo oseb s stomo
22. May 2023

PRLEKIJA IN PREKMURJE 2023

Letos smo pripravili 6-dnevni zdravstveno-športni in doživljajski program, ki smo ga izpeljali v Veržeju. Prvi dan smo se namestili po sobah, opravili meritve krvnega tlaka, se seznanili s programom in opravili tudi nekaj razgovorov s člani. Že takoj je nastalo prijetno vzdušje, ki je napovedalo čudovite dneve.

Drugi dan smo namenili športnim igram in druženju. Tekmovali smo v različnih disciplinah: lokostrelstvo, petanka, prstomet, suvanje krogle, met vorteksa, badminton …  Vsi tekmovalci so bili zelo tekmovalni, navijači pa so neverjetno navijali. Vsak udeleženec je tekmoval v vsaj eni disciplini. Prišli so tudi povabljeni iz ILCO Maribora sekcije ILCO Pomurje, ILCO Varaždina, predstavnik društva Laringektomiranih Slovenije in predstavnik Invalidskega športnega društva Ditra, ki nam je pomagal izpeljati tekmovanje. Po tekmah smo razdelili nagrade, imeli piknik in se prijetno družili do poznih večernih ur. Bil je čudovit vroč sončen dan.

Na tretji zelo aktiven dan smo se ob 9. uri odpravili iz Veržeja in si ogledali Mursko Soboto, ki ji domačini po navadi rečejo kar Sobota. Naša vodnica in animatorka Metka nas je razdelila po skupinah. Iskali smo skrite namige po starem mestu. Nato smo imeli voden ogled evangeličanske cerkve in Pomurskega muzeja. Vrnili smo se v Veržej, kjer smo popoldne imeli še delavnico lončarstva, na kateri smo pod strokovnim vodstvom izdelali vsak svoj izdelek iz gline. Čudovit razgiban, poučen in raznolik dan in tudi vreme je bilo odlično in zelo primerno za dogodke.

Četrti dan smo ob 9.30 uri imeli predavanje o bioenergiji, ki ga je vodil bioenergetik Stanko Filipič. Zelo dobro predavanje, veliko smo izvedeli, predvsem nam je bilo všeč, ker je razlagal na preprost, domač način. Opoldne smo se odpeljali v vas Grad v Vulkanijo – doživljajski park, kjer smo veliko izvedeli o nastanku vesolja, zemlje in vulkanov. Na tem področju je pred tremi milijoni let miljoni let bruhal vulkan. Z virtualnim dvigalom smo se spustili 6000 m pod zemljo in se vozili s 3D podzemnim vlakom.

Nato smo se s pravim vlakcem odpeljali do kamnoloma bazaltnega tufa. Zelo lepo in poučno.

Vrnili smo se v Veržej imeli večerjo in potem vsak po svoje preživeli večer.

Peti dan je vodnica Metka prišla ob 10h in nas peljala v Lendavo. Ogledali smo si kulturni dom, sinagogo, veliko smo izvedeli o zgodovini Lendave. Nato smo se odpravili do kapelice Sv. Trojice, se poučili o njeni zgodovini in si ogledali mumijo. Odpravili smo se tudi na kratek pohod do 53,5 metra visokega razglednega stolpa Vinarium, na katerega smo se seveda tudi povzpeli. Po skupinski sliki ob stolpu smo se odpeljali do Bukovniškega jezera, imeli pohod do jezera in ob jezeru, v Vidovem izviru pili vodo in si jo tudi natočili za s seboj. Nekateri pa so nabirali energijo na energetskih točkah. Vrnili smo se v Veržej in po večerji opravili meritve krvnega tlaka, nato pa je sledil družabni večer, ki ga je popestril Peter s harmoniko.
Šesti dan, smo po zajtrku odšli še v Ljutomer v Pomurske mlekarne, si v njihovi trgovini nabavili mlečne izdelke in se odpravili proti Ljubljani. Spotoma smo se ustavili na Trojanah in se poslovili od naših članov iz Zasavja ter se nato srečno pripeljali v Ljubljano na Parmovo.
Naše »Prekmurje 2023« je bilo zelo raznoliko, saj smo imeli vsega po malo, zdravstvo, šport in rekreacijo, kulturo, znamenitosti, zgodovino, zabavo, spoznavanje pokrajine, druženje …

Predsednik ILCO Ljubljana Zoran je povedal, da bomo prihodnje leto, če bodo finance in zdravje zadovoljive, spet organizirali dogodke po Pomurju, saj je še veliko zanimivih destinacij.

Vsi so se zahvalili Zoranu za idejo za to destinacijo, organizacijo in pestrost dogodkov ter vsem aktivnim za neutrudno dnevno pomoč pri vseh dnevnih dogodkih in pri organizaciji.


GALERIJA