Invalidsko društvo oseb s stomo
15. July 2023

Rehabilitacijsko letovanje 2023 -  Moj mir - Bašanija

Med letom se nam veliko dogaja, od zdravstvenih in zasebnih težav, no, tudi marsikaj lepega doživimo. Pogled pa nam večkrat uide na koledar, na katerem preverjamo, koliko časa nas še loči do društvenega rehabilitacijskega letovanja v letovišču Moj mir v Bašaniji.

Tokrat smo dopust preživljali skupaj že dvanajsto leto zapored. Tudi letos sta se nam je pridružila dva člana Invalidskega športnega društva DiTra. 15. julija smo se ob 8.30 zbrali na Parmovi ulici, naložili prtljago na avtobus in se ob 9. uri polni pričakovanj odpravili na letošnje letovanje.

Ko smo prispeli v Moj mir, sta Zoran in Janez, ki sta tja prišla že prej z avtom, uredila vso potrebno dokumentacijo ter prevzela ključe bungalovov.

Medtem smo ostali zložili stvari iz avtobusa, nekateri pa so na kavici počakali, da so bungalove počistili in jih pripravili zanje. Tudi letos so se letoviščarji odpravili na ogled terena in niso pozabili preveriti, kakšna sta plaža in bazen. Ponovno pa so ugotovili, da je morje še vedno mokro in slano. Ob tej novici smo si oddahnili in se brez skrbi prepustili poletnim užitkom.  

Vreme je bilo sončno in temperatura zraka je že dosegla 30 stopinj Celzija in več.

Osebe s stomo znamo uživati življenje. Naši članici Anica in Renata sta praznovali rojstni dan, zato smo jima zapeli in naredili nekaj presenečenj. 

Nismo pa samo počitniško lenarili. Poskrbeli smo tudi za svoje zdravje, saj smo imeli organizirane različne dejavnosti: telovadbo, športne in rekreacijske igre, merjenje krvnega tlaka, plavanja, individualne pogovore in pa seveda športni ribolov. Na žalost ribe niso hotele iz vode, zato smo se morali zadovoljiti z mesnim menijem na skupnem  pikniku. Je pa bilo zato veliko dobre glasbe in druženja. Za razvedrilo pa so poskrbeli tudi otroci, ki so pripravili kratko igro in zanimiv kviz, ki so si ga nekateri popestrili s plesom.

Čas smo si vzeli tudi za občudovanjem sončnih zahodov.

Spet se je zdelo, da so minili šele trije dnevi, žal pa jih je minilo vseh sedem in prva skupina je morala 22. julija domov. Prihod nove skupine smo pričakali z dobrodošlico in skupinskim fotografiranjem. Ni manjkalo objemov ter poizvedovanj, kako je doma v naših krajih in obratno, kako smo se imeli mi.

Prva skupina se je odpeljala v Slovenijo, druga pa se je prepustila počitniškemu utripu.

Seveda tudi v tem tednu ni manjkalo različnih dejavnosti: telovadba športne in rekreacijske igre, merjenje krvnega tlaka, plavanja, pogovori in skupni  piknik z glasbo in druženjem. Imeli smo tudi dve nevihti, vseskozi pa spremljali dogajanja v Sloveniji, saj so bile tam vsak dan nevihte in neurja.

Tudi drugi teden našega rehabilitacijskega letovanja je prehitro minil.

Tako smo 29. julija spakirali stvari v avtobus, se  spotoma odpeljal na kosilo v gostišče Ob kaminu v Postojni, nato pa smo popolnoma prerojeni odšli domov.

Potrditev, da je naše letovanje res prijetno, je tudi dejstvo, da se je veliko letošnjih dopustnikov že prijavilo za rehabilitacijsko letovanje 2024. To nas več kot veseli, veseli pa bomo tudi koga novega!

Vsi prisotni se zahvaljujemo našemu ZORANU za organizacijo idiličnega letovanja. Zoran, hvala, in naslednje leto ponovi naš skupni dopust.


GALERIJA