Invalidsko društvo oseb s stomo
15. September 2023

Na srečanju z ILKO Makedonija v Skopju

Na povabilo ILKO Makedonija sva se v petek Brane in Zoran iz ILCO Ljubljana udeležila aktivnih tridnevnih dogodkov v Makedoniji. Prišli so tudi predstavniki ILCO Novi Sad in Varaždin. Z letalom sva skupaj z dvema članoma ILCO Varaždin  srečno prispela v Skopje. Že takoj po namestitvi v hotelske sobe smo imeli delovni sestanek, ki ga je organiziralo vodstvo ILKO Makedonija. Izmenjali smo si izkušnje delovanja naših društev in preverili dostopnost pripomočkov za stomo po državah. Dotaknili smo se pomoči novo operiranim, prostovoljstva, tabujev povezanih s stomo, vključevanju novo operiranih oseb s stomo v društva in pravic oseb s stomo. Sestanek in cel večer sta minila v prijetnem vzdušju.

V soboto, 16. 9., smo se po zajtrku z avtobusom in približno štiridesetimi člani ILKO Makedonija odpeljali proti Kavadarcem. Najprej smo si ogledali spomenik narodnim herojem Kiru Krstevu in Dimčetu Mirčevu, nato smo imeli kratek pohod do spomenika NOB Kosturnica, od koder je čudovit pogled na cele Kavadarce. Nato smo se odpravili v avtobus in se odpeljali do arheološkega najdišča zgodovinskega mesta Stobi. Z vodnico smo si ogledali to čudovito starodavno mesto Peonije, pozneje kraljestva Makedonije, še pozneje Rimske province Makedonije. Mesto Stobi se razprostira na približno 16 hektarjih, izkopanega pa je komaj 20 % celotnega področja. Res čudovit ogled in šokantno lepi mozaiki, zgradbe…

Po ogledu smo se odpeljali na pozno zelo okusno kosilo, se pogovarjali s člani društva in se prepustili makedonski glasbi, ki jo je v živo izvajal ansambel. Pozno zvečer smo se vrnili v Skopje in prijetno utrujeni kaj kmalu zaspali.

V nedeljo, 17. 9 smo si dopoldne ogledali še center Skopja, se odpeljali na letališče in srečno prispeli domov. Bili so izredno aktivni dnevi, z veliko informacijami in dogovorom, da se zopet srečamo.


GALERIJA