Invalidsko društvo oseb s stomo
11. November 2015

Ogled Kulturnega Središča EVROPSKIH VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ in Martinovanje

V petek, 11. novembra smo se ponovno odpeljali na Štajersko, a smo na poti naredili ovinek po Zasavju. Tam so se nam pridružili naši zasavski člani, potem pa smo nadaljevali pot do Vitanja, saj smo si tokrat ogledali KSEVT – Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij.

Že pogled na impozantno KSEVT-ovo zgradbo je med nami vzbudil zanimanje in željo, da bi čimprej odkrili, kaj vse se skriva v njeni notranjosti. Gospod Izidor Fijavž, ki nas je vodil po središču, nam je pojasnil, da je arhitekturna zasnova njihove zgradbe nastala na podlagi načrta prve geostacionarne vesoljske postaje oziroma bivalnega kolesa, ki ga je v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju opisal raketni inženir in pionir kozmonavtike Herman Potočnik Noordung. Da stoji KSEVT ravno v Vitanju ni naključje, saj od tod izvira njegova Potočnikova mati, zato si v centru lahko ogledate tudi razstavo posvečeno življenju in delu tega slovenskega in evropskega pionirja vesoljskih tehnologij.

Razstavljenih je tudi veliko fotografij o vesolju in takih, ki so bile posnete v vesolju. Med predmeti pa je vsekakor najbolj zanimiv čip in originalni inštrument PLS, ki je – nameščen na sondi Voyager 1. Ta čip ima za Slovence posebno vrednost, saj je bil izdelan pod vodstvom slovenskega znanstvenika dr. Antona Mavretiča.

Poslanstvo KSEVT-a pa ni samo ohranjanje spomina na Hermana Potočnika Noordunga, ampak smo tu lahko priče zlitju znanosti in umetnosti. Po številnih vprašanjih, ki smo jih zastavili našemu vodniku po središču, smo zadovoljni z odgovori in novim znanjem sedli na avtobus, ki pa nas ni odpeljal proti domu temveč v vas Socko v Gostilno Koprivnikar.
V domačem in toplem vzdušju, ob spremljavi glasbe ansambla Karošec, smo pojedli kosilo, potem pa se veselemu taktu glasbe nismo mogli več upreti, zato smo zapeli in zaplesali. Za dodatno veselje je poskrbel Sv. Martin, ki je mošt spremenil v vino in lahko potrdimo, da je letošnja letina odlična.


GALERIJA