Invalidsko društvo oseb s stomo
02. November 2015

Izmenjave izkušenj in predstavitev CONVATECOVIH pripomočkov za nego stome

V ponedeljek, 2. novembra smo se ob 11. 30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju na še enem izmed naših že tradicionalnih srečanj, na katerem si osebe s stomo in njihovi svojci izmenjujemo izkušnje. Vsako leto na srečanje povabimo tudi predstavnike podjetij, ki se ukvarjajo z uvozom in distribucijo pripomočkov za nego stome. Letos so se našemu povabilu odzvali v podjetju Valencia Stoma Medical, ki so uvozniki ConvaTecovih pripomočkov in iz podjetja Nega.

Ker smo bili zelo dobro razpoloženi, smo na terasi gostišča najprej poklepetali ob kavi in se malce bolje seznanili s tistimi, ki so šele stopili na pot oseb s stomo, saj so bili operirani šele pred kratkim. Pravzaprav so ta naša srečanja namenjena predvsem njim in njihovim svojcem, da jim z našimi izkušnjami olajšamo premagovati ovire v novem življenju s stomo.

V sobi, kjer je potekal uradni del srečanja, sta nas pričakali gospa Aleksandra Oberstar, predstavnica podjetja Valencia Stoma Medical in gospa Karmen Jazbinšek iz Nege. Prva nam je predstavila medicinske pripomočke za nego stome, povedala kako se določeni pripomočki uporabljajo, razložila, katere so novosti, dobili pa smo tudi vzorčke. Gospa Karmen nam je povedala, da je stomo najbolje čistiti samo z gazo in navadno vodo. Predstavila je tudi nekaj zapletov pri vnetjih stome in razložila, kako se ti zapleti odpravijo. Ker pa je boljša preventiva, kot kurativa, je podala kar precej praktičnih nasvetov o negi stome, s katerimi se izognemo zapletom.

Po predstavitvi pripomočkov sta si gostji vzeli čas za odgovore na številna zelo tehtna in konkretna vprašanja. Seveda smo na ta vprašanja odgovarjali tudi mi, ki imamo stomo. Tako smo novim stomistom ter njihovim svojcem pomagali tudi s praktičnimi izkušnjami.

Med pogovori smo se dotaknili tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na trgu kar precej pripomočkov za nego stome, zato se je včasih težko odločiti, katerega izbrati. Po navadi se zlasti na novo operirani in starejše osebe s stomo odločijo za pripomočke, ki so jih uporabljali v bolnišnici, vendar ni nujno, da so ravno ti pripomočki zares najboljši zanje. Tudi gostji sta se strinjali z našim nasvetom, da je treba preizkusiti čim več pripomočkov različnih proizvajalcev. Le tako bomo med njimi našli takšnega, ki nam bo zares ustrezal, kar pomeni, da nam ne bo povzročal vnetja kože okoli stome, se bo dobro prilegal ter dobro tesnil in da bomo ob njegovi uporabi skoraj pozabili, da imamo stomo.
Naj ob tem povemo, da si nekatere pripomočke ter predstavitveni material za te pripomočke v času uradnih ur ogledate tudi na sedežu našega Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Lahko nas tudi pokličete in se dogovorite za sestanek – z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali najti ustrezen pripomoček za vas.


GALERIJA