Invalidsko društvo oseb s stomo
17. July 2015

Rehabilitacijsko letovanje 2015 v Pinesti – Novigrad

Nekateri člani Društva ILCO Ljubljana smo se odločili, da tudi letos del poletja preživimo skupaj. Komaj smo dočakali dan odhoda, 17. julija 2015, ko nas je avtobus odpeljal s Parmove v Ljubljani v hrvaško Istro, natančneje v Pinesto − Novigrad. Na avtobusu smo s sproščenim klepetom in smehom takoj ustvarili prijetno vzdušje, zato nam je čas hitro tekel − kot bi mignil smo prispeli v bungalove v borovem gozdičku s pogledom na morje. Čeprav smo si zaradi visokih temperatur že zelo želeli prijetne osvežite v morju, se odličnemu kosilu vseeno nismo odrekli. Sicer vemo, da ni priporočljivo plavati s polnim želodcem, a smo po kosilu le pohiteli na plažo in se predali morskim užitkom.

Prvi teden dopustovanja je minil bliskovito hitro in v petek, 24. julija je prvo skupino zamenjala druga. Odhajajoča prva skupina je prihajajočo drugo skupino presenetila s prisrčno dobrodošlico in z njimi delila tudi nekaj nasvetov ter dogodivščin doživetih v Pinesti. Sledil je še pozdrav in želja, da tudi druga skupina preživi dopustovanje kar se da lepo, potem pa je avtobus prvo skupino dopustnikov odpeljal v Slovenijo. Tako se je zdaj za drugo izmeno pričel teden uživanja v morskem zraku, valovih, zmernem lenarjenju na soncu in pristnem druženju ob skupni jutranji kavici, vožnjah s turističnim vlakcem ter sprehodi ob sončnem zahodu.

Seveda pa noben dopust Društva ILCO Ljubljana ne mine v popolnem brezdelju, saj vedno organiziramo jutranjo telovadbo, meritve krvnega tlaka, razne športne igre kot sta balinanje in badminton, poskrbimo pa tudi za družabne igre. Letos smo za vsakega člana pripravili še posebno razvajanje: 50-minutno masažo celega telesa po kateri smo bili kot prerojeni.

ILCO dopust pa ne mine brez športnega ribolova. Letos je naš strokovnjak za športni ribolov Janez v vajeništvo vzel dva nova navdušenca, Andreja in Janeza J., pomagal pa mu je Zoran, ki je pripravništvo opravil že lani. Tako so vsi štirje ujeli kaj nekaj rib vrste ugor in z njimi popestrili ponudbo na tradicionalnem ribjem pikniku, še enem družabnem dogodku, ki zaznamuje naš dopust in na katerem se vedno do sitega najemo rib, poskrbimo pa tudi za veliko plesa in smeha. Ker člani Društva ILCO radi vesele trenutke delimo tudi z drugimi, smo na piknik povabili tudi predsednika Zveze ILCO, ki je hkrati tudi predsednik ILCO društva Rijeka, gospoda Ognjana Peleša, predsednika ILCO društva Pula gospoda Matijo Vekića in podpredsednika Alberta Čičiča ter člana ILCO Pula ter našega prijatelja Janija Kumlanca, ki so se povabilu z veseljem odzvali.

Ko je človeku lepo, se zdi, da dnevi hitreje minevajo, zato na večer pred odhodom domov, kar nismo mogli verjeti, da sta dva tedna že mimo. Med prijetnim kramljanjem pa nas je z obiskom presenetila medicinska sestra gospa Branka z oddelka za abdominalno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki smo je bili zelo veseli. Še bolj pa nas je presenetila in seveda tudi razveselila z udeležbo na našem tekmovanju v balinanju.

V petek, 31. julija 2015 pa smo se morali od Pineste posloviti, ampak samo za letos, saj upamo, da bo predsednik Društva ILCO Ljubljana gospod Zoran Terglav imel še vedno toliko energije in veselja do organiziranja skupnega letovanja in ostalih dogodkov in se nadejamo, da naslednje leto poletni dopust spet preživimo v prijetni družbi naših članov in njihovih svojcev. Kdo ve, mogoče pa se nam pridružite tudi vi, vsakega bomo zelo veseli.


GALERIJA