Invalidsko društvo oseb s stomo
09. November 2016

Znamenitosti v Žužembergu in Martinovanje

Čeprav so nebo prekrivali temačni oblaki, se nam je zdelo, da bomo doživeli še en odličen dan. Ravno, ko smo odhajali iz Ljubljane proti Beli krajini, se je izza oblakov pokazalo sonce in nam narisalo nasmehe na obraze.

V Žužemberku smo si privoščili prvi postanek. Pričakala nas je nasmejana in tudi malce razigrana, turistična vodnica gospa Milka Jernejčič, ki nas je s svojo dobro voljo čisto osvojila, da smo zavzeto prisluhnili vsaki njeni besedi. Skupaj smo se odpeljali do cerkve Sv. Mohorja in Fortunata. Ker cerkev stoji na hribu, smo se naužili fantastičnega razgleda po Suhi krajini, navdušila pa nas je tudi notranjost cerkve. Malo pred našim obiskom je bila zahvalna nedelja, zato so verniki prinesli darove iz svojih vrtov in polj ter z njimi okrasili cerkev. Česa takega še nismo videli.

Iz cerkve nas je pot vodila do slapov – Lehnjakovih pragov na reki Krki. Izvedeli smo kar precej zanimivosti o reki, ki je bila ob našem obisku visoka zaradi padavin v preteklih dneh.
Potem smo se odpeljali proti gradu, ki je ena izmed najslikovitejših in tipičnih srednjeveških trdnjav na Slovenskem.  Grad naj bi dal postaviti Viljem I., mož sv. Eme, na kar kaže letnica 1000 vklesana na vhodnem portalu gradu. Turistična vodnica gospa Milka nam je, poleg zgodovinskih dejstev, povedala tudi marsikatero anekdoto o življenju na žužemberškem gradu, ki je ogled še dodatno popestrila. Danes je grad pomembno prizorišče kulturnih in drugih prireditev, ki jih že od leta 1997 organizira Turistično društvo Suha krajina. Grad tudi obnavljajo, za kar sta  zaslužna predsednik Turističnega društva Vlado Kostevc in župan občine Franc Škufca.

Po postanku v Suhi krajini smo pot nadaljevali proti Beli krajini. V Semiču v Gostišču Pezdirc so nas že čakali člani ansambla Hit. Okrepčali smo se s kosilom, nato pa se je začelo rajanje in veselje. Ker je bilo Martinovo smo imeli tudi krst vina: mošt smo prekrstili v vino in potem je to še lažje steklo po naših grlih. Rajanju je sledila še večerja, po njej pa odhod domov.


GALERIJA