Invalidsko društvo oseb s stomo
05. May 2016

Izmenjave izkušenj med stomisti - partnerji in predstavitev pripomočkov za nego stome prizvajalca BBRAUN

Za svoje člani iz Zagorja vsako leto pripravimo srečanje, na katerem si izmenjamo izkušnje in spoznamo nove pripomočke za nego stome. Tokrat smo se ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum. Najprej smo se seveda malce podružili ob kavici na prijetni terasi, nato pa smo odšli v dvorano, kjer sta nas že čakali predstavnici BBrauna gospa Ana Zdešar, dipl. fiziot. in Manca Kolenc, dipl. biol., ki sta nam predstavili razne pripomočke za  nego stome in nam povedali nekaj novosti o njih, nam predstavili rokovanje z njimi in ponudili prijavo za vzorčke. Udeleženci so imeli seveda kar veliko vprašanj in predstavnici podjetja BBraun sta nanje prijazno odgovarjali.  

Po predstavitvi smo imeli izmenjavo izkušenj med stomisti, partnerji in svojci. Pogovori so potekali v sproščenem ozračju, ki je zagotovo veliko pomenil predvsem na novo operiranim, ki so se našim izmenjavam izkušenj pridružili prvič. V živahnih in konstruktivnih diskusijah so sodelovali tudi svojci oseb s stomo, na bolj zapletena in specifična vprašanja pa je odgovarjala tudi medicinska sestra gospa Zdenka Rajovic iz kirurškega oddelka bolnice Trbovlje.

Dotaknili smo se tudi dobave pripomočkov in ugotovili, da je na našem trgu zaenkrat kar nekaj različnih proizvajalcev kvalitetnih pripomočkov za stomo, kar je zelo pozitivno, saj imamo različno občutljivo kožo, pripomoček pa mora biti na našo kožo prilepljen podnevi in ponoči do konca življenja, pa tudi uporabniki pripomočkov smo zelo različni, kar se tiče pogostosti menjave pripomočka. Zato je pomembno, da imamo na voljo raznovrstne in predvsem kakovostne pripomočke, da imamo čim manj zapletov in da se izognemo vnetjem peristomalne kože.  

Lepo in pomirjujoče je, da si lahko delimo izkušnje, še lepše pa nam je ob misli, da se bomo kmalu spet srečali in izvedeli kaj novega.


GALERIJA