Invalidsko društvo oseb s stomo
09. March 2016

Srečanje prostovoljcev invalidskega društva ILCO Ljubljana

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana smo združene tudi osebe s stomo – prostovoljci, ki že leta zadovoljno živimo s stomo in smo opravili posebno izobraževanje za prostovoljce. Svoje poslanstvo v društvu smo našli prav v svetovanju vsem, ki čakajo na operacijo ali pa so bili pravkar operirani. Na voljo pa smo tudi njihovim svojcem.

V sredo, 9. marca smo v dvorani na Parmovi ulici 53 v Ljubljani organizirali srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana.

Zbrali smo se tudi zato, ker je konec leta 2014  potekalo izobraževanje za nove prostovoljce v Šmarjeških toplicah. Izobraževanje je organizirala Zveza invalidskih društev ILCO Slovenija, izvajale pa so ga enterostomalne medicinske sestre, kirurgi in psihologi. V letu 2015 smo imeli tudi dve izobraževanji za prostovoljce na UKC Ljubljana.

V preteklem letu smo obiskali več kot trideset novo operiranih oseb s stomo na UKC Ljubljana, Onkološkem inštitutu in na domu in jim iz izkušenj predstavili življenje s stomo, razložili, da lahko normalno živijo dalje, se ukvarjajo s športom, plavajo, kolesarijo, predvsem pa, da morajo čim prej začeti z vsakodnevnimi aktivnostmi, se družiti in živeti, kot so živeli pred operacijo.

V preteklem letu so dežurstva prostovoljcev za novo operirane in njihove svojce potekala vsak drugi  in četrti ponedeljek v mesecu od 10.00 do 12.00 ter od 15.00 do 17.00 ure na sedežu društva.

Na tokratnem srečanju smo obnovili znanje in naredili nekaj praktičnih vaj. Predvsem pa smo dodelali načrt delovanja naše prostovoljske mreže. Sklenili smo, da se moramo še bolj posvetiti sodelovanju z bolnišnicami in patronažnimi službami, saj so naše izkušnje za nove osebe s stomo zelo dragocene, še posebej zdaj, ko imamo med prostovoljci osebe z vsemi vrstami stome (kolo, ileo in uro).


GALERIJA