ILCO LJUBLJANA

ŽIVETI S STOMO >> Po operaciji

Izpeljava črevesa in oblikovanje stome je zaključni del težke operacije, ki vas prizadene tako fizično kot tudi čustveno, zato je čisto normalno, da se boste po operaciji počutili šibke, mogoče celo nemočne. Zavedati se morate, da bo po operaciji preteklo kar nekaj časa, preden boste popolnoma okrevali in se spet dobro počutili.

Takoj po operaciji

Ko se boste zbudili iz narkoze, boste na svojem trebuhu imeli prilepljeno svojo prvo stomalno vrečko. Sprva vam jo bodo menjali bolnišnični negovalci ali enterostomalni terapevt, ki bodo ob menjavi kontrolirali tudi stomo. Stoma je po operaciji nabrekla in zatečena, po štirih do šestih tednih pa se vidno skrči. V prvem letu se njena velikost in oblika malce spreminjata. Stoma začne delovati že v prvih dneh po operaciji. Najprej bo izloček voden in bo imel močan vonj, to pa zato, ker vaše črevo nekaj časa ni delalo. Sčasoma se bo izloček zgostil, vonj pa omilil.
Zdrava stoma je živo rožnata do rdeča, nima živčnih končičev in je neobčutljiva na bolečino, vendar pa je toliko bolj občutljiva koža okoli nje (peristomalna koža), ki se zaradi sluzi in izločkov rada vname, zato jo je potrebno še posebej skrbno negovati. Zdrava peristomalna koža je kožne barve, brez rdečice, izpuščajev, razjed ali ran. Več o negi stome si preberite na podstrani NEGA.

Zelo pomembno je, da se po operaciji ne predajate malodušju in osami, ampak poiščete ljudi, ki z vami delijo isto izkušnjo, zato svetujemo, da se čim prej včlanite v Invalidsko društvo ILCO Ljubljana. S člani društva se lahko pogovarjate, jih vprašate za nasvet, se pogovorite o negi in pripomočkih, predvsem pa lahko z njimi delite majhne skrivnosti, ki jih ljudje brez stome nimajo.

Navajanje na stomalno vrečko

Ko si boste dovolj opomogli, vas bo enterostomalni terapevt naučil, kako si zamenjati stomalno vrečko. Skupaj bosta izmerila in naredila obris stome, ter naredila šablono, ki vam bo v pomoč pri izrezovanju odprtine v podlogo za vrečko. Zelo pomembno je, da se izrez v podlogi točno prilagaja obliki stome. V nasprotnem primeru lahko zaradi zatekanja izločka pride do vnetij in razjed na koži okoli stome (peristomalni koži). Izrez v podlogi naj ne bi bil od roba stome odmaknjen za več kot 1 do 2 milimetra. Če imate nepravilnosti na trebuhu ali je vaša stoma ugreznjena, si boste morali namestiti posebno konveksno podlogo, da bi preprečili zatekanje izločka pod podlogo in s tem poškodbe peristomalne kože.
Pri učenju negovanja stome naj bo prisoten tudi nekdo iz vaše družine, ki se bo z vami naučil rokovanja s pripomočki. Enterostomalni terapevt vam bo predstavil pripomočke (enodelni, dvodelni sistem stomalnih vrečk, različne velikosti vrečk, različne podloge) in sredstva za nego peristomalne kože (čistilni robčki, kreme, paste, posipi, gaze). Skupaj bosta pripomočke preizkusila in izbrala najboljše za vas. Na začetku vam bo oskrba stome vzela malce več časa in zahtevala od vas nekaj potrpljenja, a nikar ne obupujte. Če se vam zdi, da vam kaj ne ustreza, če na koži okoli stome opazite spremembe (rdečica, skelenje, rane) oskrbite kožo in po potrebi preizkusite drug izdelek. Vsakič, ko si menjate podlogo za vrečko in vrečko, če uporabljate dvodelni sistem in vrečko s podlogo, če uporabljate enodelnega, skrbno preglejte stomo in kožo okoli nje. Pri tem si lahko pomagate tudi z manjšim ogledalom. Pomembno je, da je stoma gladka in žive barve ter da na njej ni zatrdlin ali razjed. Če opazite kakršnokoli spremembo na stomi se posvetujte z zdravnikom ali enterostomalnim terapevtom.

Več informacij o postopku menjave stomalne vrečke dobite v knjigah:
Dr. Pavle Košorok: Živeti sproščeno, učbenik za bolnike z izpeljanim črevesom, njihove svojce in negovalce
Darinka Klemenc: Živeti s stomo