NOVICE >> 2017

Obisk ILCO Varaždina in izmenjave o delovanjih društev
>>3.junij 2017

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana skrbno negujemo prijateljske vezi z ostalimi ILCO društvi po Sloveniji in tudi tujini.  V začetku maja smo dobili posebno vabilo gospoda Ivana Kovačiča, predsednika ILCO Varaždin iz Hrvaške in bodočega predsednika Milorada Vasilića, naj se predsednik ILCO Ljubljana, gospod Zoran Terglav, in njegova namestnica, gospa Renata Laznik, udeležita srečanja ILCO Varaždin in ILCO Maribor. Naslednji dan pa še srečanja z vodstvom ILCO Varaždin, naš predsednik Zoran Terglav in njegova namestnica Renata Laznik.
Povabilo sva seveda sprejela. Člani ILCO Varaždina so organizirali ogled muzeja žuželk, nato smo odšli do novih prostorov ILCO društva Varaždin, kjer so nam člani postregli z narezkom, pijačo in domačimi slaščicami.
Kasneje smo se odpravili v zelo staro zidanico v goricah, kjer smo imeli kosilo. Sledilo je prijetno druženje v prelepem okolju in ob dobri družbi, ki je minilo kot bi trenil in člani društva ILCO Maribor so žal morali že domov. Z Renato pa sva druženje nadaljevala in se hkrati dogovorila, da se z vodstvom ILCO Varaždin srečamo zjutraj ter sestanek opravimo kar v hotelu.  
V nedeljo, 4. 6. 2017, smo se ob 10. uri dobili v hotelu. Na sestanku smo diskutirali o temah, za katere smo se dogovorili že konec lanskega leta. Podrobno smo preučili in primerjali nape programe in delovanje slovenskih društev. Povedali smo jim, kako naša društva pridobivajo sredstva za svoje delovanje. Seveda nismo mogli mimo volitev, ki so jih bodo v društvu ILCO Varaždin izvedli 14. junija. Kolegi so nam zaupali, da imajo veliko težav pri pridobivanju aktivnih kandidatov. Zaželeli smo jim veliko sreče in obljubili, da jim bomo tudi v prihodnje pomagali, kolikor bo v naši moči.
Sestanek smo zaključili ob 12.30 s še eno ugotovitvijo in sicer, da bi se morali večkrat dobiti in si izmenjati izkušnje z delovanjem društva.

Srečanje prostovoljcev in predsednice Sekcije medicinskih sester v eneterostomalni terapiji
>>30.maj 2017

V torek, 30. maja, smo v  dvorani na Parmovi ulici 53 v Ljubljani organizirali srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Poleg izmenjav izkušenj in dogodkov na terenu smo posvetili precej časa razgovoru z diplomirano medicinsko sestro, predsednico Sekcije medicinskih sester v eneterostomalni terapiji, ki je tudi patronažna sestra, gospo Renato Batas. Pogovarjali smo se o naših izkušnjah ter jih primerjali s prakso patronažnih sester na domu in prakso enterostomalne terapije v bolnišnici. Dotaknili smo se nekaterih konkretnih težav oseb s stomo: od vnetij kože ob stomi, psihičnih težav pri bolnikih in svojcih po operaciji, sprejemanje stome in življenja z njo.
Renata nam je bolj podrobno opisala delo patronažne sestre ET s stomo, nam opisala razna vnetja ter predstavila proces učenja menjave pripomočkov za oskrbo stome.
Povedala nam je tudi, da patronažna sestra na terenu ne skrbi samo za osebe s stomo, ampak mora opraviti tudi vso drugo nego (previjanje ran, poškodb, obiski dojenčkov in podobno).
Seveda smo nekaj besed namenili tudi pripomočkom za nego stome, ki so dostopni v Sloveniji.
Ugotovili smo, da moramo društva ILCO in ET sestre še poglobiti sodelovanje in si natančno razdeliti delo, saj še vedno velja, da strokovni del nege stome opravljajo samo ustrezno izobražene medicinske sestre, mi pa lahko novo operiranim osebam s stomo razložimo, kakšne izkušnje smo imeli sami in jim ob težavah z vnetji in podobno svetujemo, naj se obrnejo na zdravstveno osebje. Le tako lahko veliko pripomoremo k boljšemu psihofizičnemu počutju novo operiranih.
Ko bolnik dobi stomo, zdravstveno osebje poskrbi predvsem za njegovo fizično počutje, za psihično pa poskrbimo mi, prostovoljci ILCO društev, ki smo se pred časom tudi sami ubadali z občutki nemoči, tesnobe ob spremembi na telesu in dvomi, da bomo še kdaj zaživeli kvalitetno življenje. Prav zato lahko svetujemo, kako se spoprijeti s temi strahovi in jih premagati. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami s stomo, njeno nego in pripomočki smo tudi vir koristnih informacij, ki novo operirani osebi s stomo pomaga, da hitreje najde ustrezno rešitev zase.
Prav zato so srečanja in redno sodelovanje z zdravstvenimi službami zelo koristni za obe strani, saj se ena od druge učimo in tako boljše poskrbimo za osebe s stomo.

Vodene sprostitvene terapije in joga smeha, aktivno plavanje in triurna terapija v welness-u
>>23.maj 2017

Malo čez 10. uro smo prispeli na cilj v Terme Topolšica. Na terasi smo počakali na prvo terapijo. Sonce je že močno sijalo tako, da smo že komaj čakali na namakanje v prijetni termalni vodi.
Vendar pa je bil naš prvi postanek v predavalnici, kjer smo imeli sprostitveno terapijo in jogo smeha, ki jo je vodila Katja Filipovič, medicinska sestra – voditeljica sprostitvenih tehnik. Naučila nas je nekaj sprostitvenih vaj, ob jogi smeha pa smo se pošteno nasmejali. Ko je človek aktiven, ure minevajo kot blisk in po eni uri sproščanja nas je že čakalo kosilo.
Po kosilu bi seveda prijal lenobni počitek, za nas pa so se aktivnosti šele prav začele. Nekateri so odšli plavat v prijetno tople in ne pregloboke bazene, drugi pa so se odločili za razvajanje v Medico Wellness centru. V wellnessu smo si pod strokovnim vodstvom Sabine Srebotnik privoščili kar 6 terapij. Vsaka od njih je trajala 20 minut:
•    KROMOTERAPIJA (terapija z barvo in svetlobo razni in vodena meditacija z meditacijsko glasbo),
•    PILING celega telesa s kristalno aromatizirano morsko soljo,
•    OBLOGA celega telesa z zdravilno glino,
•    OBLOGA celega telesa z medom,
•    Terapija na IMUNSKIH KLOPEH z ingverjevim čajem in piškoti
•    Whirlpool kombinacija termalne vode, toplote in vertočenje z učinkom masaže.
Navdušeni nad terapijami, še bolj pa nad svojo mehko in negovano kožo, smo še malce posedeli na terasi. Ugotovili smo, da so nam terapije zelo dobro dele in da jih moramo obvezno ponoviti. Dan, ki smo ga preživeli v Termah Topolšica je bil še boljši, kot smo pričakovali in prijetno utrujeni od vaj in vode smo se odpeljali proti Ljubljani.Pohod ob žici okupirane Ljubljane
>>6.maj 2017

V soboto, 6.maja, smo se ob 9.00 zbrali na sedežu društva na Parmovi 53 v   Ljubljani, kjer je bil start našega pohoda.
Pridružilo se nam je tudi nekaj članov Turističnega društva Ljubljanica, tako da nas je bilo kar 33. Razdelili smo si vodo, da kdo ne bi dehidriral, nekateri so si privoščili tudi šilce močnega, potem pa smo se odpravili.
V čudovitem sončnem vremenu smo prišli do Koseškega bajerja, kjer nas je čakalo še nekaj naših članov. Skupaj smo se se prijavili, dobili evidenčne liste, nato pa smo pot nadaljevali s postanki in osvežitvami vse do Kongresnega trga, kjer je bila zaključna slovesnost in tudi cilj našega pohoda, ki je bil dolg približno 11 km.  Prijetno utrujeni od hoje in pomladanskega sonca smo si malo odpočili, nato pa smo se odpravili po žige, ki so nam jih odtisnili na kartice udeležbe, dobili pa smo tudi spominske značke 61. Pohoda ob žici Ljubljane. Nato smo se odpravili na kosilo na Nazorjevi ulici. Hrana nam je izredno teknila, saj smo med hojo porabili kar nekaj kalorij.
Vzdušje na pohodu je bilo zelo veselo in se je nadaljevalo tudi pri kosilu in po njem, do poznih popoldanskih ur.
Udeleženci pohoda smo se dogovorili, da se ga bomo udeleževali vsako leto, vse dokler nam bo zdravje to dopuščalo.

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano« in predavanje »Kulturna dediščina ob Ljubljanici«
>>22.april 2017

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se  v soboto, 22. aprila 2017, udeležili čistilne akcije, ki jo organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Tokrat se nas je pod Prulskim mostom zbralo malo manj kot prejšnje leto ampak vseeno nas je bilo 25 iz ILCO društva. Večina se akcije udeleži vsakič, ko poteka: spomladi in jeseni, zato so se med nami stkale že prave prijateljske vezi in zelo pogrešamo vsakega, ki se mu čistilne akcije ne uspe udeležiti. Ker je bila ura šele 9., smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli tudi po »razkužilu« za grlo, ki jih je malo pogrelo.
Letos smo pred čistilno akcijo prisluhnili predavanju gospoda Toma Zupančiča »Kulturna dediščina ob Ljubljanici«. Po zanimivem predavanju smo z veseljem pričakali župana Zorana Jankoviča, ki  nas je z nasmehom pozdravil in nam povedal par spodbudnih besed. Vzel pa si je tudi toliko časa, da se je fotografiral s tistimi, ki so si to želeli.
Preden smo se razkropili po bregovih Ljubljanice, smo si razdelili majice, rokavice in vrečke za smeti. Med pobiranjem smeti od Špice, ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega se je že pokazalo sonce, ki nas je kar pošteno ogrelo.
V delovni  zagnanosti smo napolnili kar veliko vreč, a vseeno manj kot prejšnja leta. Veseli nas, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni, a žal to še ne pomeni, da čistilne akcije niso potrebne. Še vedno je bilo veliko nemarno odvrženih plastenk, pločevink, plastičnih vrečk in ostale embalaže, našli pa smo celo posteljne vzmetnice in avtomobilske gume. Žal se bojimo, da naše vreče za smeti ob čistilnih akcijah še dolgo ne bojo ostale prazne.
Zbrane odpadke smo odvrgli v zato pripravljene smetiščne zabojnike. Ob povratku je sledila skupinska fotografija, nato smo  se ustavili, da se malo odpočijemo in poplaknemo žejna usta v  lokalu Bueno bar.
Po Poljanski ulici smo se ob 12.50 uri  vrnili k Turističnem društvu Ljubljanica pod Prulski most, kjer nas je pričakala malica. Za dobro voljo je tudi letos s kitaro in pesmijo poskrbel Bogdan Smrke, ki je v ples ponesel nekaj zagretih plesalcev. Kdor je želel pa se je lahko z ladjico odpeljal do mesta in nazaj.
Ob prijetnem vzdušju smo se dobre volje, da smo naredili nekaj dobrega zase in za okolje, poslovili in odšli v lep sončen dan novim dogodivščinam naproti.

Športne igre Zveze ILCO Slovenije
>>7.april 2017

V petek, 7. aprila, smo se ob 9. uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani, saj so nas čakala tekmovanja Športnih iger Zveze ILCO Slovenije. Po opravljenih formalnostih, ki so na takem tekmovanju potrebne (sodniki, komisije …), smo pričeli s posamičnimi tekmami v različnih disciplinah: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je 6 ekip iz šestih ILCO društev.
Vsak član si je želel doseči najboljši rezultat, tako zase kot za ekipo, zato so bile tekme napete in zanimive. Sodniki so imeli kar naporno in odgovorno delo.
Zagrizene tekmovalce so s tribun spremljali še bolj zagrizeni navijači, za katere pa je treba reči, da so se lepo in športno obnašali. Po koncu tekmovanj smo se veseli in razigrani odpravili na kosilo, ki smo se ga že zelo veselili, še bolj pa tistega kar je sledilo za njim: podelitev medalij.
Vodja programa gospod Zoran Terglav je ob pomoči Milke Petrovič, Danila Trpina in Ksenije Oblak, ki je vse ulovila v fotografski objektiv, podelil medalije posameznikom. Tokratna podelitev je bila še bolj razkošna kot po navadi, saj je komisija podelila tudi ekipne pokale, na katere po navadi čakamo do slavnostne podelitve Zveze društev ILCO Slovenije.
A razlog za predčasno podelitev pokalov ni odpoved prireditve, ravno nasprotno, še bolj slavnostna bo, saj letos Zveza društev ILCO Slovenije obeležuje 20 let obstoja pod tem imenom in kar 30 let organiziranega druženja oseb s stomo, ki so se na začetku družile v okviru Sekcije. Zato bo letošnja prireditev 10. junija na Otočcu namenjena svečani počastitvi tega pomembnega jubileja.
Tako je gospod Zoran ob pomoči sodelavcev podelil še ekipne pokale po posameznih panogah in pokale za skupne dosežke na tekmovanju. In naj se pohvalimo: naše društvo ILCO Ljubljana je osvojilo skupno prvo mesto. Tokrat smo se razšli še malce bolj radostni in ponosni kot po navadi.

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka
>>4.april 2017

Toplota sončnih žarkov je že zdavnaj pregnala misli na zimo. V našem društvu pa smo se odločili, da preverimo, kakšne posledice je zima pustila na nas. Saj veste, pozimi se malo manj gibljemo, posežemo po malce bolj močni hrani, ker ni sonca, se skušamo razvedriti s čim sladkim ... Zato smo v naše prostore spet povabili medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Ljubljana Šiška, ki so nam opravile meritve krvnega tlaka, sladkorja, trigliceridov in holesterola.
Da pa med meritvami ne bi čakali križem rok, smo organizirali delavnice ročnih spretnosti. Gospa Nada Hauptman nam je pokazala, kako se naredi prelepa košarica. Vanjo je tokrat dala velikonočna jajčka, vendar pa je košarica več kot uporabna tudi za druge stvari. Na primer rožice iz krep papirja, ki so prav tako nastale pod njenimi spretnimi prsti. Malce drugačene cvetlice izdeluje gospa Marija Turk, ki nam je pokazala, kako se jih naredi. Obenem nam je seveda pokazala tudi svoj prelepe izdelke – prava paša za oči. Nekaj članov pa si je zaželelo, da bi spet barvali mandale. Seveda smo jim uresničili željo. Tako je bilo tudi čakanje na rezultate bolj prijetno.
Kot že jeseni, smo tudi tokrat ugotovili, da smo nekateri »presladki«, drugi »premastni« in da bi se morali malce več gibati. No, tudi za to smo že in bomo še poskrbeli v društvu ILCO Ljubljana. Obetajo se nam pohodi, izleti, športna udejstvovanja in še marsikaj zanimivega, kar je koristno tako za telo kot duha. V naši družbi je vedno veselo in tudi, če ste ob prihodu na katero izmed naših dejavnosti potrti in slabe volje, vam zagotavljamo, da boste domov odšli polni energije in dobre volje. Tako je bilo tudi tokrat, ko smo si nasmejani zaželeli lepe velikonočne praznike in si obljubili, da se kmalu spet vidimo.

Plavanje v laguni Bernardin, predavanje o oljčnem olju in razgovori med stomisti
>>17.marec 2017

Krepko naveličani zimskih oblačil smo se odločili, da je čas za letošnji prvi izlet na morje. Odpravili smo se v Laguno Bernardin v Portorožu, kjer vsako leto plavanje združimo z izmenjavo izkušenj s stomo in še kakšno zanimivostjo. Letos je bilo to predavanje o oljčnem olju.
Na poti nas je spremljalo toplo sonce, ki nas je tako razgrelo, da so bili naši pogovori in smeh še živahnejši kot običajno, zato skorajda nismo opazili, kdaj smo prispeli na cilj. Predsednik nam je razdelili kartice za plavanje. Med nami pa je bilo tudi nekaj takih, ki so se zaradi prijetnih sončnih žarkov odločili raje za pohajkovanje po Portorožu.
Lansko leto smo med kopanjem opazovali temne oblake in razburkano morje, letos pa je bila slika popolnoma drugačna: kristalno čisto nebo in morje obsijano s sončnimi žarki, ki so najbolj pogumne člane zvabili na zunanje ležalnike. Tudi plavanje nam je šlo dobro od rok in nog, saj so nekateri bazen preplavali kar 20-krat. Bravo!
Po kopanju smo odhiteli na avtobus, ki nas je zapeljal na kosilo v gostilno Jasna. Po kosilu pa smo prisluhnili predavanju gojitelja oljk in pridelovalca oljčnega olja Bojana Pahorja, ki nam je predstavil različne sorte oljk in oliv ter nam pojasnil vse o olju, njegovi uporabi in shranjevanju. Seveda nismo samo poslušali, ampak smo tudi v praksi preizkusili, v čem se razlikujejo olja iz različnih vrst oliv.
Ker pa smo v našem društvu sami veseljaki in se radi zavrtimo v ritmu prijetne glasbe, smo bili zelo veseli dveh muzikantov, ki sta nam popestrila popoldne. Tako smo si privoščili nekaj polk, valčkov in ostalih plesov, potem pa smo prijetno utrujeni odplesali do avtobusa, ki nas je zapeljal nazaj v Ljubljano.

Športne igre društva
>>3.marec 2017

Ob 9.00. uri smo se zbrali na Malenškovi 1, v Ljubljani. Bili smo še posebej počaščeni, saj se nam je pridružilo kar precej novih članov, ki so nam vlili novih moči za športne boje.
Po opravljenih formalnostih, smo pod budnim očesom vodij pričeli s posamičnimi boji za uvrstitev v ekipe naslednjih športnih disciplin: kegljanje, šah, streljanje z zračno puško in pikado. Ekipe nas bodo zastopale na tekmovanju Zveze društev ILCO Slovenije, ki bo 7. aprila 2017.
Na tekmovališčih je bilo kar napeto, saj so bili rezultati zelo izenačeni. Navijači so bučno navijali za tekmovalce in ker na srečo nismo profesionalni športniki, smo se ob tem zelo zabavali in nasmejali. Razglasili pa smo tudi ekipe, ki nas bodo zastopale na zveznem tekmovanju.
Polni športnega duha smo se pozno popoldne razšli v upanju, da se bomo aprila okitili še s kakšno medaljo.

Aktivno plavanje in predavanje »Zdrav življenjski slog«
>>7.februar 2017

Letošnje leto se je žal začelo z gripami, virozami, prehladi, zato smo morali naše druženje enkrat že preložiti. Tudi tokrat smo zaskrbljeni pogledovali po avtobusu, a smo na srečo ugotovili, da smo skoraj vsi in da se lahko končno odpravimo na zasluženo kopanje.
Odpeljali smo se proti Trojanam, kjer so se nam pridružili naši prijatelji iz Zasavja. Seveda ni šlo brez težko pričakovanih krofov in kavice. Po zaužitju dobrot smo se odpravili proti našemu cilju v Šaleški dolini: termam Topolšica. Tam nas je pričakala nasmejana Maja Medved s sodelavci. Po sprejemu in še kakšni kavi smo se udeležili predavanja »Zdrav življenjski slog« s poudarkom na zdravi prehrani, ki ga je za nas pripravila Eva Rozensten dipl. m. s. Predavanje je zelo hitro minilo, saj je predavateljica Eva vanj vključila učenje o počutju, tapkanje ter veliko smeha, odgovorila pa je tudi na veliko vprašanj.
Po takšnem prijetnem naporu smo postali lačni, zato smo šli v lepo restavracijo na okusno kosilo. Po kosilu bi prijalo počivanje, a kaj ko se je za nas pravo delo šele začelo: plavanje, za nekatere pa tudi savnanje. Bazeni so bili prijetno topli in ne pregloboki in vsak je v njih našel svoj užitek.
Če je človek zadovoljen in se mu dobro godi, popoldne hitro mine, zato smo se hitro odpravili na avtobus, opravili smo še postanek na Trojanah in se poslovili od Zasavcev in zadovoljno zadremali do Ljubljane.
V Termah Topolšica smo bili prvič, zagotovo pa ne zadnjič!

Srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana
>>2.februar 2017

V sredo, 2. februarja, smo v naši  dvorani na Parmovi ulici 53 v Ljubljani organizirali srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Osebe s stomo – prostovoljci so člani našega društva, ki že leta zadovoljno živijo s svojo stomo, obenem pa so opravili tudi posebno izobraževanje za prostovoljce. Svoje znanje ter izkušnje nesebično delijo z vsemi, ki si želijo njihove pomoči: osebe, ki jih operacija še čaka, pravkar operirane osebe in svojci oseb s stomo.
Na srečanju smo pregledali naše aktivnosti v preteklem letu. Imeli smo:
•61 razgovorov (na Onkološkem inštitutu, v UKC Ljubljana na Oddelku za abdominalno kirurgijo in Oddelku za urologijo ter dva na domu). Nekateri razgovori so bili pred, drugi pa po operaciji.
•dežurstva prostovoljcev za novo operirane in njihove svojce, ki so potekala vsak drugi  in četrti ponedeljek v mesecu od 10.00 do 12.00 ter od 15.00 do 17.00 ure, tudi na sedežu društva (razen julija in avgusta). Na razgovor je prišlo 75 novooperiranih in svojcev. Vsem smo iz izkušenj predstavili življenje s stomo, razložili, da lahko normalno živijo dalje, se ukvarjajo s športom, plavajo, kolesarijo, predvsem pa, da morajo čim prej začeti z vsakodnevnimi aktivnostmi, se družiti in živeti, kot so živeli pred operacijo.
•tridnevno srečanje prostovoljcev iz vseh šetih slovenskih ILCO društev, ki ga je organizirala Zveza invalidskih društev ILCO Slovenije. Opravili smo intervizijo in izmenjavo izkušenj za vse prostovoljce.Od UKC Ljubljana smo prejeli izkaznice prostovoljcev.
Letos bo Zveza invalidskih društev ILCO Slovenije organizirala izobraževanje za nove prostovoljce, ki se ga bo udeležilo tudi nekaj bodočih prostovoljcev iz našega društva.
Na tokratnem srečanju smo tudi obnovili znanje, si izmenjali izkušnje o različnih situacijah in se pogovorili tudi o nekaterih situacijah, ki so nastale med razgovori. Predvsem pa smo dodelali načrt delovanja naše prostovoljske mreže. Sklenili smo, da se moramo še bolj posvetiti sodelovanju z bolnišnicami, enterostomalnimi sestrami in patronažnimi službami, saj so naše izkušnje za nove osebe s stomo zelo dragocene, še posebej zdaj, ko imamo med prostovoljci osebe z vsemi vrstami stome (kolo-, ileo- in uro-).

»Urostoma, spolnost in spolni odnosi« - asist. Bojan Štrus, dr.med.
>>31.januar 2017

V torek, 31. januarja, smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predavanje na temo  »Urostoma, spolnost in spolni odnosi«, ki ga je za nas pripravil asist. Bojan Štrus, dr.med. predstojnik KO za urologijo UKC Ljubljana.
Najprej nam je nazorno predstavil, kako poteka operacija in izpeljava urostome, kako so sečevodi in del tankega črevesa speljani na trebušno steno in odprtino v njej – stomo in kakšne komplikacije se lahko pojavijo. Na kratko nam je razložil tudi o cistoplastikah in rezervoarjih za urin.
Govoril je tudi o posledicah cistektomije, ki se kažejo v motnjah elektrolitov, motnjah erekcije pri moškem, težave s spolnostjo pri ženski (kratka in/ali ozka vagina), občutki partnerjevega nesprejemanja, psihološki zadržki v spolnosti (strah, manjši seksualni užitek). Predstavil nam je terapije ob teh težavah: PDE 5 inhibitorji, vakumska črpalka, intrakavernozne injekcije, implantacija penis proteze, edukacija in psihološka podpora. Povedal nam je tudi, da se je število operacij, pri katerih naredijo urostomo občutno povečalo.
Po tem res poučnem predavanju smo imeli veliko vprašanj, na katera nam je dr. Štrus dal konkretne odgovore. Veliko vprašanj pa je ostalo neodgovorjenih, saj nas je moral dr. Štrus zaradi drugih obveznosti zapustiti. Mi pa smo še kar nekaj časa premlevali stvari, ki nam jih je povedal in ugotovili, da veliko stvari nismo vedeli in da smo se spet veliko novega naučili, zato si želimo še več takih strokovnih predavanj z različnih področij.