ILCO LJUBLJANA

NEGA >> Menjava pripomočka

Priprava prostora za menjavo vrečke

Okoli umivalnika ali kjer si boste pripomoček menjali pripravite vse potrebno za menjavo. Potrebovali boste stomalno vrečko in podlogo, šablono, pisalo, škarjice, nesterilne komprese, sredstva za nego peristomalne kože (če jih uporabljate), vrečko za smeti, v katero boste odvrgli staro stomalno vrečko. Če ne uporabljate predizrezane podloge, si na podlogo narišite obliko svoje stome, ki jo boste izrezali. Seveda to naredite s pomočjo šablone. Podlogo pa si lahko pripravite že prej, da jo boste imeli v toaletnih prostorih že pri roki. Razmik med stomo in izrezanim robom podloge ne sme biti večji od 1 do 2 milimetra, da bi najbolje zaščitili peristomalno kožo.

Odstranjevanje podloge

Odstranjevanje podloge je zelo enostavno, saj jo je treba le nežno odlepiti iz trebuha in kožo očistiti z mlačno vodo. Če se podloga težko odlepi s trebuha, lahko vodi dodate malo nevtralnega mila ali sredstva za čiščenje peristomalne kože. Včasih se zgodi, da podloge ne morete v celoti odstraniti in vam je nekaj ostane na koži. V tem primeru teh ostankov ne smete odstranjevati z grobim trganjem, praskanjem z nohti ali drgnjenjem, saj boste tako poškodovali kožo, kar pa lahko povzroči neprijetno vnetje. Ostanke lepila raje večkrat namočite z mlačno vodo in sredstvi za čiščenje peristomalne kože ter ga nežno odstranite z gazo (kompreso). Predlagamo tudi, da si kupite posebne čistilne robčke in odstranjevalne spreje, še zlasti, če imate pogoste težave z odstranjevanjem podloge. Še enkrat pa poudarjamo, da podloge ne smete trgati s trebuha, ker boste tako poškodovali peristomalno kožo!
Tudi pri sredstvih za čiščenje peristomalne kože velja, da preizkusite sredstvo različnih proizvajalcev, če s tem, ki ga uporabljate niste zadovoljni. Čistilna sredstva različnih proizvajalcev se po sestavinah razlikujejo in prav je, da najdete sredstvo primerno za vašo kožo.

Poraščenost

Če ste po trebuhu močneje poraščeni, si morate pobriti kožo okoli stome. Lahko pa dlake tudi samo delno postrižete z zaobljenimi škarjicami. Pri tem morate biti pazljivi, da z britvico ali škarjicami ne poškodujete stome. Še najlažje boste stomo zaščitili tako, da nanjo namestite tulec od toaletnega papirja, kožo namažete z brivsko peno in jo pobrijete ali pa dlake odstranite z depilacijsko kremo. Pred uporabo depilacijske kreme na mehkem notranjem delu nadlahti roke preverite, če morda niste alergični na njene sestavine! Kremo morate preveriti pred vsakokratno uporabo.

Priprava peristomalne kože

Preden si namestite novo podlogo, morate kožo popolnoma osušiti z mehko gazo oziroma mehkejšim toaletnim papirjem. Okoli stome lahko rob očistite in osušite tudi z vatirano palčko.
Če imate na peristomalni koži vnetja, razjede, ali celo rane jo ustrezno oskrbite preden namestite novo podlogo in vrečko. Za oskrbovanje kože lahko uporabite posipe (te dobite na naročilnico), zaščitne spreje in robčke (za doplačilo).
Če imate nepravilnosti na trebuhu (brazgotine, bradavice, gube) uporabite pasto v tubi, trakovih ali obročih. V primeru ugreznjene stome lahko uporabite tudi konveksno podlogo konveksno podlogo.
Ko imate peristomalno kožo pripravljeno, lahko prilepite podlogo s pravilno izrezano odprtino za stomo.

Lepljenje nove podloge

Pri dvodelnem sistemu najprej prilepite podlogo, s prstom še dodatno nežno gladite rob podloge ob stomi, da bi se ta čim bolj prilepil na kožo – s tem preprečite morebitno zatekanje izločka pod podlogo. Ko je podloga dobro prilepljena nanjo pričvrstite še vrečko.
Pri enodelnem sistemu roba izreza, ki poteka ob stomi ne vidite, ker je vrečka že nameščena na podlogo. Zato podlogo na polovici zapognite po širini (vodoravno), da boste lažje videli, kako jo namestiti okoli stome. Ko izrez namestite tako, da se popolnoma prilagaja stomi, najprej zalepite spodnji del podloge, nato pa celotno podlogo zalepite tako, da jo zgladite v smeri od spodaj proti vrhu podloge. Na koncu nežno kar čez vrečko večkrat pogladite rob izreza ob stomi, da bi se ta čim prej in čim bolje prilepil na kožo, ker boste tako preprečili morebitno zatekanje izločka po podlogo.
Podloga postane s segrevanjem bolj lepljiva, zato lahko predvsem podloge dvodelnega sistema (ki so debelejše od enodelnih podlog), nekaj časa segrevate v rokah preden jo nalepite. Drugi način, da dosežete boljšo lepljivost podloge je, da na že zalepljeno podlogo z nameščeno vrečko položite dlani in tako podlogo nekaj časa segrevate.

stoma odstranjevanje

Odstranjevanje vrečke

Odstranitev stare vrečke

Staro vrečko, umazane gaze (komprese), vatirane palčke in ostalo odvržete v malo vrečko za smeti, iz nje iztisnete zrak, jo zavežete in odvržete v koš za smeti.