ILCO LJUBLJANA

DRUŠTVO >> Stomisti prostovoljci

Brezplačna pomoč stomistov prostovoljcev je dejavnost, ki jo v invalidskem društvu ILCO Ljubljana nudimo stomistom in njihovim svojcem. Ker smo ljudje zelo različni, različno sprejemamo poseg, kot je operacija na izločilih, izpeljava črevesa in namestitev stome, ne glede na to ali je namestitev stome začasna ali stalna. Nekateri se s tem, da jim bodo odstranili del telesa zelo težko soočijo. Po operaciji zdravstveno osebje novega stomista nauči in pripravi le na nego stome, ostaja pa še ogromno neodgovorjenih vprašanj in strahov, kako sprejeti in živeti z novo nastalo spremembo telesa. Gotovo je vsakemu lažje, če ga v težkih trenutkih spremlja oseba, ki je takšno pot že prestala. Prostovoljci so stomisti, ki že leta zadovoljno živijo s stomo. So komunikativne osebe, ki so svojo izkušnjo s stomo pripravljene deliti z drugimi ter si želijo pomagati novim stomistom in njihovim svojcem. Da bi bila njihova pomoč čim bolj učinkovita, vsako leto opravljajo posebno usposabljanje za prostovoljce.

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana so vam prostovoljci na voljo za pogovor in praktične nasvete. V stik z njimi lahko pridete na spodaj opisane načine:

Obisk v bolnišnici:

Pred ali po operaciji zaprosite zdravstveno osebje bolnišnice naj vam uredi srečanje s stomistom prostovoljcem. Če v bolnišnici nimajo seznama prostovoljcev, jih usmerite na Invalidsko društvo ILCO Ljubljana ali pa nas pokličite sami.

Obisk doma:

Za obisk doma se lahko dogovorite kadarkoli imate težave, ki jih ne znate sami sami rešiti ali pred operacijo oziroma po njej. V času uradnih ur nas pokličite na društvo (01) 436 21 90, da se dogovorimo za termin, ko vas bo stomist prostovoljec lahko obiskal na vašem domu.

Obisk na sedežu društva:

RAZGOVORI za bolne na izločilih (danka, debelo črevo in sečilih) pred operacijo in po operaciji. Razgovore vršijo prostovoljci stomisti društva na društvu,  Parmova 53, Ljubljana četrto nadstropje, 4x mesečno in sicer:
vsak drugi in četrti ponedeljek: - dop. od 10 do 12 ure in - pop. od 15 do 17 ure
Vabljeni bolniki in njihovi svojci
telefon 01 436 21 90

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana - prostovoljci
Parmova 53, 1000 Ljubljana
(01) 436 21 90
drustvo@ilco-lj.org