NOVICE >> 2012

Zaključek leta s kulturno zabavnim programom
>>15.12.2012

DECEMBER je najlepši mesec v tekočem letu, takrat se pričnejo v naših srcih nabirati razne želje po darilih, in pa raznovrstnih srečanjih. Obišče nas MIKLAVŽ, BOŽIČEK IN DEDEK MRAZ.  15 decembra smo se zbrali na Parmovi ter po težkem pričakovanju avtobusa posedli po sedežih, saj je bil čisto poln in se odpeljali proti DOLENJSKI na kmečki turizem »KMETIJA CELESTINA«. Vožnja do kmetije je bila navkljub ozki in strmi cesti prijetna, tu pa so nas že čakali naši člani iz Zasavja, kateri so prišli z mini busum. Gostitelji so nas sprejeli z aperitivom in nasmehom s tem pa je bilo čutiti, da smo prišli v » tapravo« hišo, kjer se je tudi pričela zabava. Ob dobri glasbi, plesu, nagovorih gostov in dobri volji, katere je bilo zelo veliko, nam je čas kar prehitro minil. Seveda nas je obiskal tudi božiček in nam razdelil darila katera smo si prinesli seboj, menjava je bila zelo zanimiva z veliko pričakovanj in smeha, vmes pa dosti zabave. Razgibali smo si naše ude, s plesom in smo ugotovili, da smo še zelo gibčni. Hrana ki nam je bila postrežena na mizo je bila zelo okusna, zalivali pa smo jo z zelo skrbno pripravljenim vinom. Gostitelj Rudi nam je razkazal kleti, razložil zgodovino kmetije in predstavil pridelavo vina.  Tako so minevale ure naše zabave in kar naenkrat je prišel čas ko smo se morali pričeti odpravljati proti domu. Na koncu smo si vsi zaželeli največ zdravja in medsebojnega spoštovanja in še veliko naših srečanj?

Delavnice ročnih spretnosti in merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka
>>04.12.2012

V torek, 04.12.2012 smo na sedežu društva organizirali delavnice ročnih spretnosti. Po skupinah smo izdelovali različne izdelke: novoletne smrekice iz papirja, okraske iz papirja, stiropora, plastike, gline, novoletne čestitke… . Istočasno pa v sosednjem prostoru (pisarni ) merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, katere so izvajale Valerija Palkovič dipl.m.s., Beti Zafran mag. zn., in Zorica Pristov dipl.m.s.. iz ZD Šiška in opravile meritve vseh udeležencev. V zavzetem ustvarjanju in prijetnem klepetu, so izpod naših rok nastali lični izdelki, ki nam bodo polepšali naše domove, je čas našega druženja kar prehitro minil. Vsesplošno zadovoljstvo udeležencev je dokaz, kako pomembna in dobrodošla so naša srečanja in druženja, zato smo že snovali nove načrte.

Ogled jurčičeve domačije, krst vina, nastop pevcev ljudskih pesmi studenček Martinovanje
>>09.11.2012

V petek, 09. novembra smo se po programu odpeljali najprej na ogled Krške jame- izvir Krke, kamor pa zaradi gradnje vodovoda v vasi z avtobusom nismo mogli priti. Zato smo nadaljevali v Muljavo na ogled Jurčičeve domačije in muzeja na prostem. Tu nas je pričakal vodič nas pozdravil in najprej odpeljal na ogled kratkega filma o Jurčiču, zgodovini Muljave in domačije, nato pa razkazal celotno domačijo, čebelnjak, kaščo, sušilnico za lan in Krjavljevo kočo. Po ogledu smo se odpeljali v Praproče v gostilno pri Japu, kjer so nas sprejeli z aperitivom, nato pa se posedli v lepem ambijentu pod toplarjem. Tu nam je že igral ansambel Litijski odmev in nekateri člani so že veselo plesali. Po odličnem in obilnem kosilu smo zaplesali ob zvokih ansambla in se nasmejani in dobre volje prepustili razpoloženju. Popoldne je bila tudi » maša« z krstom vina ob kateri smo se prijetno nasmejali, nato so se nam pridružili še pevci ljudskih pesmi Studenček, kateri so nam zapeli kar nekaj ljudskih pesmi, seveda smo tudi mi zapeli z njimi. Veselo druženje polno lepih vtisov smo zaključili v poznih večernih urah in se z avtobusom odpeljali proti domu.

Zato velja povabilo pridruži se nam na naslednjem izletu, da boš užival tudi ti!

Predstavitev pripomočkov coloplast in akupresura s poudarkom na izločilih
>>25.10.2012

V četrtek 25. oktobra 2012 smo ob 10 uri na sedežu društva ILCO Ljubljana organizirali predstavitev novosti na slovenskem trgu tokrat proizvajalca izdelkov za oskrbo stome Coloplast. Predstavnica Coloplasta Simona Truhačev, vms, ET, kateri so uvozniki pripomočkov, nam je predstavila novosti in prednosti Coloplastovih pripomočkov. Razložila je tudi, kako različne pripomočke in ostale materiale za nego stome uporabljati. Predstavitev je trajala cca. pol ure, potem pa smo postavljali razna vprašanja na katera nam je Simona prijazno odgovarjala. Razvila se je prosta debata, ki je trajala še med odmorom do naslednjega predavanja: Akupresura s poudarkom na izločilih, katerega je vodil Igor Fischer :

Zgodovina tehnik alternativnega zdravljenja, ki prihaja iz vzhoda, ki so stare že več kot 5000 let, kar je tudi prikazano v starih zapisih in slikah. Vse tehnike Akupunktura, Akupresura in Refleksoterapija se ukvarjajo z uravnavanjem življenjske energije imenovane »ČI«. Vse omenjene tehnike se ukvarjajo s človekom kot z energetskim bitjem, uravnavanjem ravnovesja JIN in JANG, uravnavanjem delovanja Čaker, kot energetskih polj, uravnavanjem delovanja meridianov, ki so povezani z delovanjem naših organov in stimulacijo točk, kar omogoča, da lahko sami stimuliramo samopomoč našemu telesu in s tem zmanjšamo možnost zbolevanja ali pa lahko omilimo posledice. Refleksoterapija je terapevtska metoda, ki s pritiskanjem na posamezne cone stopala ali dlani sprosti in harmonizira celotno telo in tako ugodno vpliva na človekovo zdravje in počutje. Izhaja iz predpostavke, da so dlani, stopala,obraz, ušesa, glava in zobovje mikrokozmos v katerem se odraža celotno telo. Posamezne točke na dlaneh, stopalih,obrazu, ušesih, glavi in zobovju, so torej povezane z določenimi deli telesa (organi, organskimi sistemi) in odražajo stanje posameznih delov. Boleče ali spremenjene cone navadno odražajo blokado pripadajočega organa, ki je sprva zgolj energetska in ne pomeni nujno že manifestirane bolezni. S pritiskom na posamezne cone sprožimo odziv (refleks) v ustreznih telesnih delih in uravnotežimo njihovo delovanje, posledično pa delovanje celotnega organizma.

Akupresuro lahko, kot obliko samozdravljenja, ob pravilnem treningu izvajamo sami, neboleče in v udobju lastnega doma. Osnova za takšno zdravljenje je življenjska energija ali či, ki se po nevidnih kanalih (meridianih) preliva po telesu in skrbi za zdrave telesne funkcije. Pri akupresuri stimuliramo specifične točke na našem telesu, ki naj bi sprostile ali povečale pretok življenjske energije in tako povrnile telesno ravnovesje oz. t.i. Yin in Yang. Prikaz primerjave v sliki in praktični prikaz preventivne osebne masaže z refleksoterapijo in akupresuro na prisotnih, poudarek je bil na odpravljanju specifičnih težav sečil, debelega in tankega črevesja, žolča, vranice, trebušne slinavke, srca, ledvic, slabosti, krvnega tlaka, kolcanja, prostate in hrbtenice. Refleksoterapija in akupresura nista metodi s katero bi postavljali diagnoze, niti nista metodi s katero bi lahko nadomestili medicinsko zdravljenje. V zadnjem delu pa so bili odgovori na vprašanja.

Svetovni dan oseb s stomo srečanje ilco društev ljubljana, primorska in gorenjska
>>06.10.2012

V zgodnjih jesenskih dneh ,ko se prične že mraz in so to dnevi, ko bi se človeško telo pričelo ob zakurjenem kaminu segrevati, pa nas je prehitel dan , ki se imenuje, SVETOVNI DAN STOMISTOV.  Zato smo se odločili z ILCO društvi LJUBLANA,  PRIMORSKA in GORENJSKA, da ga preživimo malo drugače. Odločili smo se za veselje, tako smo se že zjutraj 6 oktobra odpravili proti toplim krajem v PORTOROŽ v hotel BERNARDIN , se kopat, vse je potekalo v zelo veselem vzdušju in prijetnem klepetanju, za nas ki smo se kopali in za tiste ki so imeli prijeten sprehod ob morju. Po parih urah uživanja v vodi in ob njej smo se odpravili z avtobusi v IZOLO  v dom dveh topolov na kosilo in druženje. Ob spoznavanju članov ostalih društev, klepetu in izmenjavi mnenj nas je vse skozi prijetno za ušesa in dušo spremljala glasba, ob kateri so nekateri tudi zaplesali .  Proti večeru smo se vsi z lepimi izkušnjami in uspešnim dnem odpravili na avtobuse in proti domu. Dan nam je ostal v lepem spominu zato drugo leto nasvidenje?

Predstavitev pripomočkov convatec in predavanje o negi stome in irigaciji
>>04.10.2012

V četrtek 4. oktobra2012 smo ob 10 uri na sedežu društva ILCO Ljubljana organizirali predstavitev novosti na slovenskem trgu tokrat proizvajalca izdelkov za oskrbo stome ConvaTec Predstavnica Valencie Aleksandra Oberstar iz, kateri so uvozniki pripomočkov, nam je predstavila novosti in prednosti ConvaTecovih pripomočkov. Razložila je tudi, kako različne pripomočke in ostale materiale za nego stome uporabljati. Predstavitev je trajala cca. pol ure, potem pa smo postavljali razna vprašanja na katera nam je predstavnica Valencie prijazno odgovarjala. Razvila se je prosta debata, ki je trajala še pol ure. Predstavitev smo zaključili zadovoljni ugotovili, da nam take predstavitve odpirajo nove možnosti odločitve za kateri pripomoček se bomo odločili obenem, pa smo si izmenjali marsikatero izkušnjo.

Po kratkem odmoru smo ob nadaljevali z predavanjem o stomah in irigaciji, katerega je vodila Alenka Petek dipl.ms.,ET. Predavanje je zajemalo področje nege in oskrbe stome, poudarek pa je bil na irigaciji, ker je bilo veliko vprašanj in seveda odgovorov, je bilo predavanje podobno okrogli mizi. Po izčrpnem predavanju in pogovoru z predavateljico, pa se je pričelo prijetno druženje, na katerem pa tudi ni manjkalo individualnih vprašanj. Druženje je potekalo zelo sproščeno in predavanje si bomo zapomnili pred vsem tisti , ki se irigiramo, vsaka izkušnja, ki nam jo kdo pove, pa je dobrodošla, zato si želimo takšnih in podobnih predavanj še več.

Ljubljanica 2012
>>22.09.2012

Jutranja zarja se je prikazala,izza dreves in nam naznanila lep zadnji poletni dan 22 september.  Na obrežju te lepe reke LJUBLJANICE verjetno marsikdo ne ve , kaj se sploh dogaja?
  Ob 11 uri smo se zbrali člani ILCO društva LJUBLJANA na obrežju z željo , da dan ,ki je pred nami najlepše doživimo. Prijazni gostitelji na ladjici in sonček, ki je že pokazal svoje žarke nas je prav lepo pospremilo na barko??? Prihod na ladjico, pa so pospremili dobro vzdušje in prijeten vonj po hrani manjkalo, pa tudi aperitiv se je nekaterim prilegel. Bili smo pa že vsi v pričakovanju kdaj odplujemo in zvemo marsikaj kar še do sedaj nismo vedeli? Vodič, ki nam je lepo povedal kaj se je in se še dogaja ob tej naši lepi reki LJUBLJANICI seveda, pa tudi med nami nas veliko ni vedelo zato smo z veseljem prisluhnili. Tako smo prepeljali vse mostove in se obrnili proti južnemu delu reke. Po končani razlagi, se je pričelo veselo druženje z harmoniko, petjem pa tudi brez plesa in družabnih iger ni šlo. Stekli so tudi pogovori o prostovoljstvu in pogovori z svojci oseb s stomo. Med vsem tem pa smo si postregli z hrano, ki je prijetno dišala in okusna pa tudi dobre kapljice ni manjkalo vsega je bilo dovolj. Zato pa se zahvaljujemo posadki in prijateljem. Kmalu pa smo opazili , da je že pred nami večer in treba se bo raziti in kako naprej?'??  Zato pa nam je želja da se kmalu zopet srečamo,in povabimo še ostale naše stomiste in prijatelje, da se nam pridružite.

Pohod na trstelj
>>15.08.2012

Zveza ILCO Slovenije je člane iz društev povabila na prijetni pohod na Trstelj. Poletna vročina se je umaknila jesenskemu vremenu, vseeno je pohodnike na izhodiščni točki pričakalo prijetno toplo sonce. Kot je za Kras značilno smo se srečali tudi z malo burje. Za vse tiste, ki se niste bili z nami naj povem, da je Trstelj najvišji vrh, v grebenu Črnih hribov. S prostranega vrha, na katerem stojijo televizijski oddajniki smo imeli prečudovit razgled. Na severni strani smo videli Goriško s Sabotinom in Sveto Goro. V daljavi so nas pozdravljali Julijci z našim očakom Triglavom. Proti vzhodu je Trnovska planota in Nanos. Pod nami pa se je razprostirala Vipavska dolina. Na južni strani se je v soncu svetil Tržaški zaliv in del slovenske obale. Imeli smo res dobro vidljivost, tako nam je pogled segel do savudrijska polotoka.

Vsi pohodniki smo se srečno vrnili do naših avtobusov, ki so nas odpeljali pozno kosilo. Ob dobri hrani smo se družili in spoznavali člane drugih ILCO društev. Ob slovesu smo si vsi želeli, da bi se taka prijetna spoznavna druženja še velikokrat ponovila.

Čistilna akcija "Za lepšo ljubljano"
>>08.09.2012

V soboto smo se z organizatorjem Turističnim društvom Ljubljanica udeležili čistilne akcije "za lepšo Ljubljano". ob 9.00 smo se zbrali pod Prulskim mostom, kjer smo se prijavili in spili kavico. Dobili smo vreče za odpadke in rokavice, ter se odpravili na določeno zdaj nam že poznano traso- rajon od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega katerega vodja je bil zopet g. Golobič Jože. Ob veselem in delavnem vzdušju smo pobrali kar nekaj vreč odpadkov, videli, da je obrežje še umazano in odvrženih veliko odpadkov; kolesa, jogiji, steklenice, plastenke… , katere nikakor ne spadajo v naravo oz. obrežje. Smo se pa tudi strinjali, da je odpadkov manj kakor spomladi. Odpadke smo sproti ločevali in jih na koncu odvrgli v zato namenjene zabojnike (kontejnerje). Na zborno mesto smo se vrnili ob 12.40, kjer so nam pod Prulskim mostom organizatorji postregli z malico, nato pa se ob ulični glasbi družili do popoldanskih ur. Kdor se je želel, pa se je lahko popeljal z ladjico.

Iz našega društva nas je sodelovalo 21 članov.

Predstavitev pripomočkov za nego stome Bbraun in predavanje o zdravi prehrani in prehrani za osebe s stomo
>>06.09.2012

6. septembra 2012 smo ob 10 uri na sedežu društva ILCO Ljubljana organizirali predstavitev novosti na slovenskem trgu tokrat proizvajalca izdelkov za oskrbo stome BBraun. Predstavnica Ana Zdešar iz Medisa, kateri so uvozniki pripomočkov, nam predstavila novosti in prednosti BBravnovih pripomočkov. Predstavitev je trajala cca. pol ure, potem pa smo postavljali razna vprašanja na katera nam je predstavnica Medisa prijazno odgovarjala. Razvila se je prosta debata, ki je trajala cca. še pol ure. Predstavitev smo zaključili ob 10,45 uri in zadovoljni ugotovili, da nam take predstavitve odpirajo nove možnosti odločitve za kateri pripomoček se bomo odločili obenem, pa smo si izmenjali marsikatero izkušnjo.

Po kratki pavzi smo ob 11. uri nadaljevali z predavanjem o zdravi prehrani z poudarkom za osebe s stomo (ileo, uro in kolo stomo), katero sta vodili Valerija Palkovič dipl.m.s. in Beti Zafran mag. zn.. Glavno pozornost smo posvetili: HRANILNE SESTAVE  ŽIVIL - so pomembne sestavine glede na količino ogljikovih hidratov , beljakovin, vlaknin , vitaminov , mineralov in mikroelementov . Energijske hranilne snovi   katere delimo na  enostavne beljakovine ali proteine in sestavljene ogljikove  hidrate maščobe. Ne energijske  hranilne snovi  pa so ;vlaknine,  voda, minerali in vitamini. VODA  : odrasli človek vsebuje  45 do 60 % vode . Pri izgubi  10 % vode občuti utrujenost . Voda , ki jo izgubimo z uriniranjem , dehidriranjem , znojenjem in izločanjem blata  ( dva do dva in pol litra na dan ), nadomestimo  s pitjem ali v trdih živilih  Če pijemo dovolj mora biti urin svetel . Prerumena barva je znamenje , da dnevno popijemo premalo tekočine. VPLIV RAZLIČNIH ŽIVIL NA IZLOČKE IZ : ileo, kolo in uro stome. Katera živila: povečajo tvorbo plinov, zgostijo blato, povečajo neprijeten vonj blata in urina, zmanjšajo neprijeten vonj, obarvajo izločke, lahko povzročijo zaporo stome, za lažje odvajanje oz. preprečitev zapore stome in katera povečajo izločanje urina. Že med in po predavanju je bilo veliko vprašanj, prav tako tudi odgovorov.

Po prijetnem druženju in individualnih vprašanjih smo ugotovili, da nam takšna predavanja zelo pomagajo saj zvemo marsikaj česar še ne vemo. Srečanje smo zadovoljni zaključili po 14. uri.

Strunjan - rekreacija balinanje, plavanje in izmenjave izkušenj svojcev in stomistov
>>23.08.2012

V četrtek, smo se ob 07.30 izpred Parmove odpeljali na naš plavalni dan. Pot nas je vodila po stari cesti do Vrhnike, saj smo spotoma pobirali še naše člane, nato pa po avtocesti do Strunjana.
Ko smo parkirali avtobus, na srečo so nam rezervirali parkirni prostor skoraj na plaži, je bil avtobus skoraj v trenutku prazen. Vsi smo se zapodili na plažo, eni v senco, drugi na sonce nekateri pa na težko pričakovano kavo. Morje je imelo prijetnih 26 stopinj zrak pa kar 36 stopinj, tako da smo kar nekaj časa plavali in se namakali v morju.
Ob 13. uri smo imeli kosilo v hotelu SVOBODA, potem pa zopet na plažo. Pred in po kosilu smo tudi tekmovali v balinanju in si s tem še bolj popestrili dan. Nekateri, se niso kopali, zato so si nabirali moči na svežem morskem zraku, se sprehodili po krajinskem parku, okolici Strunjana in si namočili noge.
Čeprav bi vsi najraje ostali še nekaj uric, smo se ob 18.30 odpravili proti domu, vsi veselih in nasmejanih obrazov, polni energije, sončnih žarkov in morskega zraka, saj je bil za nami lep in nepozaben dan druženja.

Tokom celega dneva so potekali razgovori med osebami s stomo in njihovimi svojci. Predvsem so se v izmenjavo izkušenj vključevali novo operirani in njihovi svojci. Izmenjava izkušen je novim članom društva in članom kluba svojcev pomenila novo spoznanje, da operacija na izločilih pomeni le nov način življenja, ki omogoča operiranim, da lahko zaživijo polno življenje z nekaterimi omejitvami. To pomeni, da se mora operirana oseba izogibati težjih opravil in sunkovitega dvigovanja bremen. Zanimanje so izkazali novo operirani tudi glede oskrbe z ortopedskimi pripomočki in predvsem glede pravic, ki izhajajo iz telesne okvare – ocena telesne okvare. Novo operirani in njihovi svojci so z zadovoljstvom sprejeli spoznanje, da stoma pomeni življenje. Videli in spoznali so, da se lahko zabavajo, družijo, da gredo v vodo brez omejitev, tako da še vedno lahko uživajo v življenju na različnih področjih - le stomo je treba sprejeti in živeti z njo

Zato velja povabilo pridruži se nam na naslednjem izletu, da boš užival tudi ti!

Ekskurzija, pohod, zgodovinske znamenitosti, muzej in zgodovina posočja
>>10.07.2012

V torek smo se ob 7.00 uri iz Parmove z avtobusom odpeljali proti cilju. Dan smo pričeli z lepim razgledom okoli sebe, na kraje , katere nismo že dolgo videli ali pa jih sploh ne poznamo. Po nekaj postankih in zelo vijugasti cesti smo se varno pripeljali na Most na Soči, kjer nas je pričakal vodič Rok. Po kratki kavi smo se odpeljali v Kobarid, kjer smo si ogledali muzej sirarstva se seznanili z zgodovino proizvodnje sira in ostalih mlečnih izdelkov v Posočju, priredili pa so nam tudi degustacijo raznih mlečnih izdelkov. Po ogledu muzeja smo se peš odpravili do slapu Kozjak nekateri člani kateri težko hodijo pa so ostali in počakali v kampu. Rok nas je vodil po poti do slapu ob reki Soči, z lepim pogledom na prelepo Sočo. Ob pogledu na slap in sotesko smo bili navdušeni in se polni vtisov vrnili do ostalih članov.

Skupaj smo odšli do avtobusa in se odpeljali nazaj ( v obe smeri nam je vodič Rok opisoval zgodovino Posočja od življenja v starih časih, prve svetovne vojne – Soške fronte…) do Mosta na Soči, kjer nas je že čakala ladjica Lucija, na kateri je bilo zelo zanimivo, v dveh urah, kolikor je trajala plovba smo si ogledali celotno jezero imeli kosilo, nevihto in »poroko«. Ko smo se izkrcali smo si bolj podrobno ogledali Most na Soči, se seznanili z njegovo zgodovino, z razgledne točke pa si ogledali celotno jezero in dolino. Tako se je dan prevesil v pozno popoldne in smo se počasi zbirali za odhod. Seveda z vso vnemo da se še vrnemo. Povratek z avtobusom je bil zanimiv, ker smo imeli tudi dva slavljenca. pa smo jih malo počastili z čestitkami in pesmijo.

Srečanje z ilco novo mesto – pohod in športne igre gorjanci 2012
>>09.06.2012

V soboto smo se ob 8.00 uri iz Parmove odpeljali proti Miklavžu na Gorjancih, spotoma smo pobirali člane v Grosupljem, Ivančni Gorici in Trebnjem, kjer se nam je pridružila tudi članica ( vodička ) ILCO društva Novo mesto in nam opisovala zgodovino Dolenske in krajev ob poti.

Ob 10. uri smo prispeli na cilj, kjer smo se pozdravili z člani ILCO društva Novo mesto. Skupaj nas je bilo preko devetdeset. Po aperitivu in odlični obari smo se razdelili v skupine za pohode. Ena skupina se je odpravila na Trdinov vrh, druga do Gospodične in tretja na krajši sprehod do cerkvice in zvonca želja. Ostali, kateri niso šli na pohode, so pričeli z športnimi igrami v pikadu in balinanju. Pohodniki so se vrnili navdušeni, dobre volje in nekoliko utrujeni okoli 14.30. ure. Po krajšem počitku smo imeli kosilo, ob katerem smo prijetno kramljali. Ko so bili želodčki polni, smo nadaljevali z športnimi igrami še v streljanju in kegljanju. Po pregledu rezultatov smo podelili medalje za dosežke posameznikom in pokale za ekipe. Prvo mesto skupno je osvojilo društvo ILCO Novo mesto. Po uradnem zaključku športnih iger smo vsem udeležencem podelili še spominske medalje, nato pa nadaljevali z druženjem, plesom ob zvokih harmonike, nekateri smo pa tudi zapeli kakšno pesem. V poznih popoldanskih urah smo se poslovili oz. se kar nekaj časa poslavljali in si obljubili, da moramo taka srečanja še ponoviti, nato pa se z avtobusi odpeljali proti domu.

Srečanje ilco društev slovenije v rogaški slatini v kristalni dvorani
>>02.06.2012

V soboto, 02. junija smo se ob 07.15 uri odpeljali na tradicionalno srečanje stomistov Slovenije v Rogaški Slatini. Pot nas je vodila od LJUBLJANE do TROJAN na krofe in kavico, nato pa preko Zagorja, Trbovelj in Hrastnika do Rogaške Slatine. Spotoma, pa smo pobirali naše člane.

V Rogaški Slatini se nas je v kristalni dvorani zbralo preko tristo stomistov. Praznovali smo tudi 25 let druženja oseb s stomo v Sloveniji in pa 15 let obstoja Zveze ILCO Slovenije. Po pozdravnem govoru predsednika Zveze ILCO Slovenije gospoda Kavčič Franca in pozdravnih govorih gostov, se je pričel kulturno zabavni program, katerega sta organizirala in vodila Irena Kalan in Ivan Mrevlje in sicer z nastopom tamburaške skupine Bisernica- veterani, podelitev pokalov in medalj športnikom in društvom za športne dosežke. Po odmoru pa nas je prijetno nasmejala in tudi zapela igralka Nataša Tič Ralijan, nato pa so nam ponovno zaigrali tamburaši, s katerimi smo tudi zapeli. Po kosilu smo zaplesali ob zvokih ansambla Pepelnjak in se nasmejani in dobre volje družili do 17 ure.

Odpravili smo se na avtobus in po isti poti odpeljali nazaj domov vsi veselih in nasmejanih obrazov saj je bil za nami lep in nepozaben dan druženja.

Poročilo: predavanje o zdravljenju z čebeljim strupom (piki) , zdravi prehrani z surovo zelenjavo in zaščiti pred infekcijami – srečanje z Ilco Varaždin
>>16.05.2012

V sredo 16.05.2012 smo se ob 9.00 uri izpred društva v dežju odpeljali proti Gorenjski do postajališča Voklo, kjer smo se dobili z našimi prijatelji člani ILCO društva Varaždin in se z avtobusi odpeljali naprej v Preddvor. Ob prihodu smo imeli pozdrav z kavico, čajem, sokom in vodo. Po pozdravu gostov predsednika ILCO društva Varaždin Ivan Kovačić, predsednice ILCO društva Koprivnica Katarina Špoljarić, predsednice ILCO Srbije Snežana Cmiljanić-Milojević, predsednika ILCO BIH- Banja Luke Dragan Trivun in vseh ostalih prisotnih smo pričeli z predavanjem. Predavatelj Branko Končar nam je v prvem delu predaval o zdravljenju z čebeljim strupom, o vrstah bolezni, katere zdravijo in tudi praktično prikazal potek. Pokazal je tudi uspehe zdravljenja posameznikov. Urice so hitro minile saj prej nismo vedeli kako čebele zdravijo vse vrste bolezni. Med predavanjem in kasneje med odmorom je bilo ogromno vprašanj in želje po pikih s čebelami. V drugem delu je predavanje potekalo o zdravi prehrani z medom, zelenjavo, žitaricami, lokalno pridelani hrani,… . V tretjem delu pa o zaščiti pa o zaščiti pred virusi, bakterijami, paraziti ( glivicami ) z aparatom Zaper, katerega je uporabljal že Nikola Tesla, deluje pa med 5 do 10 Voltov in na frekvenci 10Hz do 500khz. Uničuje pa bakterije, viruse, parazite…, vendar po navodilih za točno določen čas in določenih časovnih razmikih. Po parih čebeljih pikih in končanih predavanjih smo odšli na druženje in dobro kosilo, kjer ni manjkalo pogovorov in skupinskih slikanj. Iz Preddvora smo se v dežju odpeljali na Bled, kjer pa dežnikov nismo več potrebovali. Najprej smo si z vodičem ogledali Vilo Bled in paviljon (čajnica), od koder je čudovit razgled na celotno jezero in otok. Po sprehodu in ogledu, pa smo se z pletnami odpeljali na otok, kjer je vsak pozvonil, s svojimi željami po dobrem. Na poti proti avtobusu je bilo govora kako je dan minil v dobri volji, pogovorih, čebelah in druženju. Poslovili smo se od stomistov iz Varaždina in Koprivnice, z lepimi željami, da se zopet kmalu srečamo, tako smo se v poznih popoldanskih urah odpeljali vsak na svojo stran proti domu.

Poročilo pohod ob žici okupirane ljubljane
>>12.05.2012

V soboto 12.05.2012 smo se ob 9.00 zbrali na sedežu društva Parmova 53 Ljubljana, od koder je bil start z našega pohoda. Pridružilo so se nam tudi nekaj članov turističnega društva Ljubljanica in članov Zveze prevoznikov po celinskih vodah Slovenije.

Pot nas je vodila do Koseškega bajerja, kjer smo se prijavili, nato pa z postanki in osvežitvami do Kongresnega trga, kjer je bila zaključna slovesnost in tudi cilj našega pohoda cca 11 km. Tu smo se v senci malo spočili in odžejali, saj se je temperatura povzpela čez 30 stopinj, kar pa nam ni jemalo dobre volje. Nato smo se odpravili do Fužin, kjer smo imeli kosilo.

Vzdušje na pohodu je bilo zelo veselo in se je nadaljevalo pri kosilu in po njem, do poznih popoldanskih ur. Udeleženci pohoda smo se dogovorili,da se ga bomo udeležili vsako leto dokler nam bo zdravje to dopuščalo.

Športne igre ilco zveze slovenije
>>05.05.2012

Ob 9. uri smo se ekipe društev zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo začeli z borbami v: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo nas je 5 ekip iz šestih ILCO društev. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili vsi športno razpoloženi in si želeli čim boljših rezultatov.

Po končanem tekmovanju smo se vsi zelo dobre volje odpravili na zasluženo kosilo, kjer se je ta dobra volja nadaljevala in je bilo smeha polna mera. Pred kosilom so razglasili najboljše ekipe društev in posameznike. Medalje in pokal pa se bo uradno podelil na srečanju stomistov Slovenije v Rogaški Slatini 02.06.2012. Popoldne smo se počasi odpravili proti domu, saj imajo nekateri še nekaj ur vožnje pred seboj in bili vsi enotnega mnenja,da moramo take prireditve še ponoviti.

Mednarodno srečanje na povabilo nacionalne Invalidske zveze Ilco Srbije ob 11. obletnici
>>26.04.2012 – 01.05.2012

Na povabilo Zveze ILCO Srbije, smo se od 23.04.2012 do 30.04.2012 udeležili slovesnosti in srečanja ob 11. obletnici ustanovitve. Na srečanju, slovesnostih in ostalih aktivnostih so bili tudi predstavniki ILCO iz več držav poleg gostiteljice ILCO Srbije predsednica Snežana Cmiljanić-Milojević še predsedniki: Astom Rusije in Moskve, ILCO BIH Republike Srbske, ILCO društva Pula in ILCO društva Ljubljana.

V Beogradu smo imeli razna predavanja in srečanja, med drugim tudi v mestni hiši, vodstvom zdravstvenega doma v Beogradu, vodstvom kliničnega centra v Smederevu… . Gostitelji so nam kolikor je dopuščal čas razkazali Beograd. Ogledali smo si tudi Zlatibor, kjer smo tudi prespali, Eko mesto in še kar nekaj zanimivih mest in lokacij. V večernih urah, pa smo si vzeli čas za sproščene pogovore in druženje.

V času ko smo bili skupaj smo razpravljali o težavah stomistov po državah, pripomočkih, zdravstvenih standardih, organiziranju in delovanju ILCO po drugih državah, financiranju ILCO s strani posameznih držav, projektih, kongresih… . Dnevi, katere smo preživeli skupaj so minili v zelo dobrem sodelovanju, odnosu in dobri volji. Spletla so se nova prijateljstva in dogovorili smo se, dobimo tudi v drugih državah, z drugimi temami katere pestijo nas osebe s stomo.

Ogled eko muzeja v Žalcu in kopanje v Termah Laško
>>21.04.2012

V soboto, 21 aprila smo se odpeljali na naš kopalni dan. Pot nas je vodila od LJUBLJANE do TROJAN na krofe in kavico. Seveda smo se po kratkem in prijetnem postanku odpeljali naprej do ŽALCA, osrčja hmeljnih nasadov Slovenije. Obiskali smo muzej hmeljarstva in z njim povezane navade, običaje in orodja. Zanimivo je bilo osvežiti spomin na ne tako oddaljen čas, kakšna so bila opravila pri pridelavi hmelja. Pri obiranju pa so sodelovali vsi okoliški prebivalci in tudi z drugih delov Slovenije, s tem si služili denar za šolo, življenje in druge potrebe ( bone). Ko se je obiral hmelj, je vzklila tudi kakšna ljubezen, ali pa vsaj veliko spogledovanja in tihega šepetanja… ? Po končani predstavitvi, ki ga je imela kustosinja muzeja, smo bili tudi nagrajeni, vsak z vrčkom njihovega domačega piva. Seveda žeja je bila po degustaciji še hujša . S prijetnimi vtisi smo zapustili Žalec. Odpeljali smo se naprej proti toplicam LAŠKO. Tam nas je že čakalo kosilo, ko pa so bili naši želodčki polni, pa hajd na kopanje. V bazenu smo dobro razpoloženi naše druženje nadaljevali. V treh urah smo bili kakor razigrani otroci, tunkanje drugih je bila najbolj obiskana športna panoga v bazenu, tako da smo bili mokri do kože, nekateri so se tudi »knajpali« . Dogajanje v bazenu je bil dober trening za naše obrazne mišice, si zamislite kako smo trpeli ko je skozi prostor odmeval naš ha ha ha? Nekateri, se niso kopali, zato so si nabirali moči na svežem zraku in pogledovali skozi špranje v bazen , kako smo mi uživali. Mi pa smo si zapeli MI MAMO SE FAJN, uh kako je bilo osvežilno! Hitro so minile ure in treba se je bilo posloviti od vode in LAŠKEGA. Obljubili smo si, da se še kdaj vrnemo? Povsem tem smo se odpravili na avtobus in preko TROJAN, ker smo odložili, prijatelje iz ZASAVJA in imeli postanek za krofe nadaljevali pot proti LJUBLJANI. Domov pa smo šli vsi veselih in nasmejanih obrazov saj je bil za nami lep in nepozaben dan druženja.

Zato velja povabilo pridruži se nam na naslednjem izletu, da boš užival tudi ti!

Prostovoljci na prireditvi »zasavje za zdravje « 2012
>>17.04.2012

V torek, 17. aprila 2012 smo se štirje prostovoljci udeležili prireditve » ZASAVJE ZA ZDRAVJE «, ki so ga organizirali četrti letniki srednje zdravstvene šole Zagorje. Na prireditvenem prostoru smo predstavili naše društvo ILCO Ljubljana z sekcijo Zasavje in: kaj je stoma, življenje oseb z stomo, zakaj pride do stome in pripomočke za stomo. Zanimanje za našo bolezen, vzroke, kako živeti z stomo in ravnanje z le to je bil precejšen predvsem med mladimi. Prostovoljci pa smo z veseljem odgovarjali na zastavljena vprašanja. Obiskovalci kar niso mogli verjeti, da smo navkljub bolezni tako razpoloženi in dobre volje.

Popoldne smo se odpravili nazaj proti domovom z željo, da bodo srednješolci tudi v prihodnjih letih organizirali to prireditev, saj vsak tak dogodek pomaga pri preventivi bolezni

Potopis »Utrip indije«
>>11.04.2012

V sredo 11. aprila 2012 se je živahni utrip Indije preselil v društvo ILCO Ljubljana. Za člane in njihove svojce sta imela potopisno predavanje Lidija in Igor Fišer. V jeseni lanskega leta sta za en mesec odpotovala v Indijo z namenom, da se seznanita z njihovim načinom življenja, razmišljanja, njihovo zgodovinsko in kulturno dediščino. Želela sta spoznati tudi njihovo duhovnost. Rdeča nit predavanja, so bile fotografije, ki so nazorno prikazovale lepote dežele in raznolikost prebivalstva. Najbolj zanimivo je, da še v enaindvajsetem stoletju živijo še vedno v kastah. Kasta jih spremlja od rojstva do groba in ne morejo prehajati iz ene kaste v drugo. To pomeni, če se rodi v kasti kmetov, ki je tretja po vrsti glede pomembnosti, bo ne glede na izobrazbo živel samo v tej kasti. Iz slik smo ugotovili, da so njihovi domovi lahko čisto evropejski ali pa narejeni iz odpadnih kartonov in polivinila, kar sredi ulice, brez sanitarij. Predstavila sta nam tudi kulturo prehranjevanja. Nimajo miz, bosi sedijo na preprogah in v razne skodelice z omakami z roko namakajo riž. Mesa skoraj ne jedo, če pa že, je to piščančevo meso in ribe.

V Indiji je življenje zelo poceni za naše razmere, zato se je veliko ljudi iz celega sveta naselilo v Indiji. Med priseljenci so tudi Slovenci. Nekateri samo uživajo indijsko življenje, drugi pa si prizadevajo, da bi pomagali najrevnejšemu sloju prebivalstva. Eden takih je naš rojak Gašper Orehek, ki je ustanovil fundacijo TWIMC. Njena naloga je, da sirotam najde evropskega botra, ki jim s svojo donacijo omogoči šolanje in lažje preživetje. Želimo mu, da bi mu uspelo pomagati čim več otrokom. Lidija je tako slikovito opisovala prizore s fotografij, tako da sta dve uri in pol minili kot bi mignil. Vsi prisotni smo bili navdušeni nad predavanjem. V mislih pa smo premlevali idejo, da bi tudi mi postali botri kateremu izmed otrok.

Zahvaljujemo se Lidiji in Igorju za lepo dopoldne in jih ponovno vabimo v našo sredino, ko se bosta vrnila iz njunega obiska v Indiji.

Športne igre društva
>>04.04.2012

Ob 10. uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo začeli z borbami za uvrstitev v ekipe: kegljanja, šaha, streljanja z zračno puško in pikada, ki nas bodo zastopale 05.05.2012 na zveznem tekmovanju ZVEZE ILCO Slovenije. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili rezultati zelo izenačeni.

Po končanem tekmovanju smo se vsi zelo dobre volje odpravili na zasluženo kosilo, kjer se je ta dobra volja nadaljevala in je bilo smeha polna mera. Pred kosilom smo razglasili najboljše tri v vsaki športni panogi katerim smo podelili zlato, srebrno in bronasto medaljo. Vsem ostalim udeležencem pa spominske medalje. Ob 16. uri smo se počasi odpravili proti domu in bili vsi enotnega mnenja,da moramo take prireditve še ponoviti.

Akcija »Očistimo slovenijo« in »Za lepšo ljubljano«
>>24.03.2012

V soboto 24.03.2012 smo se skupaj z Turističnima društvoma Ljubljanica in Ljubljanica Trnovo udeležili čistilne akcije. Ob 9.00 smo se zbrali pri Prulskem mostu, kjer smo se prijavili in spili kavico na ladjici. Dobili smo vreče za odpadke in rokavice, ter se odpravili na določeno traso- rajon od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega. Naš vodja je bil g. Golobič Jože. Ob veselem in delavnem vzdušju smo pobrali kar nekaj vreč odpadkov, videli pa tudi da je obrežje zelo umazano in odvrženih veliko odpadkov; kolesa, jogiji, avtomobilske gume, steklenice, plastenke… , katere nikakor ne spadajo v naravo oz. obrežje. Odpadke smo odnesli na zbirno mesto katero je bilo v naprej določeno, večje odpadke pa smo zložili na kup in obvestili da jih odpeljejo. Na zborno mesto smo se vrnili ob 13.30, kjer so nam na ladjici organizatorji postregli z malico.

Na ladjici pa smo se ob pogovorih in dobrem vzdušju družili še do poznih popoldanskih ur.

Iz našega društva nas je sodelovalo 11 članov.

Šopki in okraski – delavnica ročnih spretnosti
>>14.03.2012

V sredo, 14. marca 2012, je bilo v sejni sobi Društva ILCO Ljubljana živahno in radostno vzdušje. Stomatiki in njihovi svojci smo se srečali na delavnici ročnih spretnosti. Mesec marec, je mesec, v katerem praznujejo žene in matere, 10. praznujejo tudi naši moški. Mati narava poskrbi, da se vse začne prebujati in na Gregorjevo, ko se ptički ženijo pripravi pomladno gostijo. Tudi dvajset udeležencev delavnice je bilo pomladno razpoloženih. Mentorica Jožica nam je pokazala kako lahko sami izdelamo prekrasne rože iz raznobarvnega papirja. Nastalo je kar nekaj pisanih šopkov. Pred vrati so tudi velikonočni prazniki. Izdelali smo veliko velikonočnih okraskov. V zadnjih letih so pri nas v modi obeski, ki simbolizirajo ta praznik in z njimi okrasimo veje zelenja. V zavzetem ustvarjanju in prijetnem klepetu, so izpod naših rok nastali lični izdelki, ki nam bodo polepšali naše dom. V prijetnem klepetu in delu je čas našega kar prehitro minil.

Vsesplošno zadovoljstvo udeležencev je dokaz, kako pomembna in dobrodošla so naša srečanja in druženja, zato smo že snovali nove načrte kaj bomo skupaj delali v prihodnjih pomladnih dneh.

Reiki in telovadba
>>28.02.2012

torek, 28. februarja 2012 smo v prostorih društva smo za člane Društva ILCO Ljubljana organizirali predavanje o zdravljenju z reiki terapijo. Po predavanju smo članom predstavili telovadne vaje za starejše in stomiste. Predavanje smo poimenovali »Naredi nekaj zase«.

Reiki je neomejena energija, ki gre skozi čas in prostor. Razlaga nam o sestavi človeškega telesa. Seznanitev z reikiem nam omogoča tudi samo zdravljenje in omilitev bolečin, nam je razložil mojster reiki terapije Črt Černeka. Na nekaterih prisotnih nam je mojster izvedel nazorni prikaz poteka terapije reiki. Prisotni so se napolnili s pozitivno energijo, ki jo je širil med nas Črt. Za predavatelja so prisotni imeli tudi veliko vprašanj, na katere je z veseljem odgovarjal. V kolikor potrebujemo kakšno njegovo pomoč, ga lahko tudi pokličemo in rad nam bo priskočil na pomoč.

Prisotni smo imeli kratek odmor, po odmoru pa je sledila telovadba z vaditeljico športne rekreacije odraslih Milojko Černeka, ki nam je po uvodnem pozdravu pokazala telovadne elemente, kateri nam izboljšajo počutje in nam omogočajo lažje gibanje. Gibalne vaje so lahke, s pomočjo stola na katerem sedimo ali pa se na njega opiramo. Polni pozitivne energije in razgibani od telovadbe smo si s smehom razgibali tudi obrazne mišice.

Po zaključku smo še kar nekaj časa družili ob prijetnem klepetu in okrepčilu.

Računalniški tečaj 2012
>>09.01 do 06.02.2012

Od 9. januarja do 6. februarja smo imeli organizirana dva tečaja računalništva.

Tečaja nam je omogočilo podjetje AGORA d.o.o., vodil pa ju je g. Zmago Ličen.

Prvi tečaj je bil začetniški trajal je 40 ur in vseboval :

Drugi tečaj je bil tudi začetniški z dodanimi osnovami Excel-a trajal je 50 ur in vseboval:

Vsakega tečaja se je udeležilo 10 članov in svojcev. Skupaj 20 tečajnikov.