Invalidsko društvo oseb s stomo

beremo

Dogodki

2013
28. December, 2013

Zaključek leta z kulturno zabavnim programom

Ko se začno prižigati prve lučke na smrekicah in naši domovi zaživijo v raznih svetlečih barvah že imamo v mislih najdaljšo noč. Tako smo se v društvu odločili, da bomo to skupno silvestrovanje naredili nekaj dni prej in prišel je ta dan, katerega smo vsi že težko čakali, saj so naša druženja nekaj posebnega, ker vsi skupaj kar zasvetimo, ko se dobimo.

10. December, 2013

Načela zdrave prehrane in prehrana pri stomistih in predstavitev pripomočkov za nego stome

Izteka se leto, ki je bilo za naše društvo uspešno in  smo že prispeli do veselega meseca Decembra. V lepem sončnem dnevu smo imeli 10.12.2013 predavanje o zdravi prehrani za osebe z stomo. Prvič nam je predavala naša prijateljica, ki ima tudi sama stomo, zato smo temu prisluhnili še z večjim veseljem in vnemo, bilo je zelo poučno in vsem nam v razmislek. Takšnih predavanj si še želimo, ker to so osebe, ki pripovedujejo svojo življenjsko zgodbo, zato hvala BARBARI JANAKOVIČ.

28. November, 2013

Delavnice ročnih spretnosti in merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka

V četrtek 28.11.2013 smo na sedežu društva organizirali delavnice ročnih spretnosti. Po skupinah smo izdelovali adventne venčke in čestitke. Za izvedbo delavnic nam je pomagalo pet animatork. Istočasno pa so se v sosednjem prostoru (pisarni ) odvijale meritve holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, katere so izvajale Valerija Palkovič dipl.m.s., Beti Zafran mag. zn., in Zorica Pristov dipl.m.s. iz ZD Šiška in opravile meritve vseh udeležencev. V zavzetem ustvarjanju in prijetnem klepetu, so izpod naših rok nastali lični izdelki, kateri nam bodo praktično služili in še polepšali naše domove. Tako je čas našega druženja kar prehitro minil. Vsesplošno zadovoljstvo udeležencev je dokaz, kako pomembna in dobrodošla so naša srečanja in druženja.

16. November, 2013

Predavanje »zdravstvena nega pacienta s stomo in zapleti«, nato martinovanje z kulturno zabavnim programom

V našo deželo je prišla jesen in prinesla malo krajše, mračne in turobne dni. Vse pa ni tako slabo, saj je med vsem tudi nekaj veselih uric in dni. Veselje je lepše in si ga lahko narediš sam, če pa smo še v krogu prijateljev, je to še toliko lepše!

14. November, 2013

Volitve predsednika in podpredsednika sekcije zasavje

V četrtek, 14.11.2013 smo ob 12.00 uri v Zagorju v restavraciji Kum organizirali volilni zbor članov sekcije ILCO Zasavje, na katerem so člani izvolili novega predsednika in podpredsednika sekcije. Tako je novi predsednik sekcije Zasavje Andrej Korinšek, podpredsednik pa Silvo Šuštar. Po končanem sestanku ( volitvah ) se je pričelo prijetno druženje, na katerem pa tudi ni manjkalo raznih vprašanj in kovanja planov za letošnje in prihodnje leto. Druženje je potekalo v sproščeni diskusiji in izmenjavi izkušenj med člani.

29. October, 2013

Zdravilišče Laško rekreacija in plavanje, nato predavanje in praktičen del joga in šola proti bolečinam v križu.

V torek 29. oktobra 2013 smo se ob 8:30 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odpeljali našemu cilju naproti. Pot nas je vodila preko Domžal do Trojan, kjer je že kar obvezna postojanka za jutranjo kavico. Posladkali pa smo se s krofi, katere so nam prijazno podarili. Po okrepčilu in zaužitju svežega trojanskega zraka smo se odpeljali proti Zasavju, kjer so naš že nestrpno pričakovali naši stomisti iz Zasavja, nato pa odpeljali v Zdravilišče Laško.

17. October, 2013

Predavanje ( predstavitev ) o dezinfekcijskem sredstvu powersept in delavnice na temo stoma

V prostorih društva na Parmovi smo ob 10. uri organizirali predavanje in delavnice. Predavanje oz. predstavitev Powersepta, sredstva proti bakterijam,glivicam in virusom, katerega so nekateri naši člani že testirali, tudi za vnetje kože in ga pohvalili, je vodil direktor proizvajalca in dobavitelja Mediteranski inštitut za monitoring Robert Širnik. Poleg predstavitve se je tema v diskusiji razvila tudi na področja bakterij, alg… v pomivalnih in pralnih strojih, vodnih rezervoarjih, hotelih na potovanjih …. . Bilo je veliko vprašanj in odgovorov, tako da se je diskusija in individualna vprašanja zavlekla tudi med odmorom.

07. October, 2013

Konferenca »skupaj za zdravje« na Brdu pri Kranju

Na povabilo » SVITA « smo se udeležili konference »skupaj za zdravje« na Brdu pri Kranju, kjer smo na razstavnem prostoru predstavili stomo, društvo ILCO Ljubljana in zvezo invalidskih društev ILCO Slovenije. Program predavanj je bil kar natrpan, obenem pa zelo zanimiv in konstruktiven.

21. September, 2013

Pohod Blejski vintgar in z ladjico po Bohinjskem jezeru

Izteka se poletje in po lepih sončnih dneh se nam je stožilo po prijateljih in tako smo si zadnjo soboto v poletju pričarali pohodniško izletniški dan v Blejski vintgar in voden ogled Bohinjskega jezera z ladjo. Naš dan se je pričel z lepim sončkom, saj smo šli člani ILCO društva v novo raziskovanje, katero je bilo pred nami. Ob 9. uri smo se z avtobusom odpeljali proti Blejskemu vintgarju, po katerem so se nekateri podali prvič.

07. September, 2013

Čistilna akcija » za lepšo ljubljano « In predstavitev ( predavanje) o rastlini ambrosia, njeno odstranjevanje in njen vpliv na zdravje ljudi

V soboto smo se z organizatorjem Turističnim društvom Ljubljanica udeležili čistilne akcije » za lepšo Ljubljano «. Ob 9.00 smo se zbrali pod Prulskim mostom, kjer smo se prijavili in spili kavico. Tokrat smo imeli pred odhodom tudi predstavitev ( predavanje) o »škodljivih rastlinah iz rodu AMBROSIJA, njihovo odstranjevanje in vpliv na zdravje ljudi«, katerega je vodila ga. Zala Strojin Božič iz MOL-a oddelek za varstvo okolja.

16. July, 2013

Letovanje Pinesta - Novigrad

Poletje je brezskrbni čas dopustov in zato smo se člani Društva ILCO Ljubljana odločili, da ga en del preživimo skupaj. Lansko leto smo se odločili, da gremo v Pinesto pri Novemgradu, v hrvaški Istri. Sredi meseca julija je prijavljene avtobus iz Ljubljane popeljal počitnicam naproti. Že sama pot je potekala v prijetnem vzdušju, polna klepetov in smeha. Na cilju so nas pričakale lične hišice v borovem gozdu s pogledom na morje

05. July, 2013

Gledališka predstava - grad Rojine

Pred zasluženim odhodom na letni dopust smo se člani Društva ILCO Ljubljana odločili, da si ogledamo gledališko predstavo v letnem gledališču. Vedoželjne in v veselem pričakovanju nas je avtobus popeljal do gostilne Obrščak na Muljavi, kjer smo imeli večerjo. Vsi v strahu smo pogledovali v nebo, ali bo vreme zdržalo ali ne. Kljub kapljam dežja smo se v mraku odpravili do gledališča.

25. May, 2013

Predavanje o zdravi prehrani, aktivno plavanje, ogled botaničnega vrta, čebelarstva in mlinarstva

V soboto 25. maja 2013 smo se ob 07.30 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in odpeljali proti Šmarješkim toplicam. Ob prihodu so nas prijazno sprejeli z prigrizkom in predstavitvijo term, nato pa se odpeljali z vlakcem na ogled okoliških znamenitosti, med drugim tudi do naravnega izvira termalne vode. Po vrnitvi v terme smo odšli v dvorano, kjer nam je gospa Janja Strašek tehnologinja prehrane in nutricionistka predavala o zdravi in uravnoteženi prehrani. Z velikim zanimanjem smo spremljali predavanje in imeli marsikatero vprašanje. Tako smo z polnimi glavami znanja o zdravi prehrani odšli na plavanje in relaksacijo v bazene z termalno vodo, seveda je bilo poskrbljeno tudi za ostale, kateri niso odšli v bazene z organiziranim sprehodom po okoliških sprehajalnih poteh. Ob 15. uri smo se zbrali in odšli na kosilo katero nam je zelo teknilo saj smo bili od sprehoda, plavanja in vode kar utrujeni in lačni.

11. May, 2013

Pohod ob žici Ljubljane

V soboto 11.05.2013 smo se ob 9.00 zbrali na sedežu društva Parmova 53 Ljubljana, od koder je bil start z našega pohoda. Pridružil se nam tudi predsednik turističnega društva Ljubljanica in dva člana Zveze prevoznikov po celinskih vodah Slovenije. Pot nas je ob rahlem dežju vodila do Koseškega bajerja, kjer smo se prijavili, nato pa z postanki in osvežitvami do Kongresnega trga, kjer je bila zaključna slovesnost in tudi cilj našega pohoda cca 10 km. Tu smo malo spočili, žigosali kartice udeležencev in dobili spominske značke 57. pohoda ob žici Ljubljane

10. May, 2013

Športne igre ilco zveze slovenije

Ob 9. uri smo se ekipe društev zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo začeli z športnimi borbami v: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo nas je 5 ekip iz šestih ILCO društev. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili vsi športno razpoloženi in si želeli čim boljših rezultatov.

20. April, 2013

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano«

V soboto smo se z organizatorjem Turističnim društvom Ljubljanica udeležili čistilne akcije » za lepšo Ljubljano «. Ob 9.00 smo se zbrali pod Prulskim mostom, kjer smo se prijavili in spili kavico. Dobili smo majice, vreče za odpadke in rokavice, ter se odpravili na določeno zdaj nam že poznano traso- rajon od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega katerega vodja je bil zopet g. Golobič Jože.

17. April, 2013

Sestanek sekcije zasavje, predavanje o stomi, negi stome in zapletih pri stomi

V sredo 17.04.2013 smo ob 14.00 uri v Trbovljah v restavraciji Lazarevac organizirali kratek sestanek sekcije ILCO Zasavje. Po sestanku pa predavanje o stomi, negi stome in raznih zapletih. Predavanje sta vodili dr.med. Maruša Kos Grašič spec. kirurg in Zdenka Rajovic s.m.s. na kirurgiji.

10. April, 2013

Izbirne športne igre društva 2013

V sredo 10.04.2013 smo se ob 9.00. uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani. Po opravljenih formalnostih smo pod budnim očesom vodij posameznih aktivnosti pričeli z borbami za uvrstitev v ekipe: kegljanja, šaha, streljanja z zračno puško in pikada, katere nas bodo zastopale 10.05.2013 na tekmovanju ZVEZE ILCO Slovenije. Na prizoriščih so se odvijali ogorčeni boji saj so bili rezultati zelo izenačeni.

04. April, 2013

Delavnice ročnih spretnosti in merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka

V četrtek 04.04.2013 smo na sedežu društva organizirali delavnice ročnih spretnosti. Po skupinah smo izdelovali okrasne odlagalne lončke ( posodice) za svinčnike, očala in ostale drobne stvari. Istočasno pa v sosednjem prostoru (pisarni ) merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega sladkorja in krvnega tlaka, katere so izvajale Valerija Palkovič dipl.m.s., Beti Zafran mag. zn., in Zorica Pristov dipl.m.s. iz ZD Šiška in opravile meritve vseh udeležencev.

26. March, 2013

Telovadba v bazenu, aktivno plavanje, prosto plavanje v laguni Bernardin (Portorož), proste dejavnosti.

V torek 26. januarja 2013 smo se ob 08.00 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in v sneženju z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odpeljali proti Primorski. Zasnežena pot nas je vodila do prvega postanka v Divači za jutranjo kavico, katero smo še z večjim užitkom popili, saj je prenehalo snežiti in oblaki so se trgali. Pot smo nadaljevali in ob prihodu v Bernardin nas je sprejelo toplo sonce in kar nismo mogli verjeti, da v Ljubljani še sneži.

15. March, 2013

Obravnava in nega stome za 3. Letnik srednje Zdravstvene šole Postojna

V petek 15.03.2013 smo v dvorani društva organizirali predavanje o stomi, negi stome in življenje s stomo za tretji letnik srednje zdravstvene šole Postojna. Prvi del predavanja je vodila Renata Batas dipl.m.s. ET.. Predavanje je zajemalo področje strokovne nege in oskrbe stome pred oz. ob pripravi na operacijo, po operaciji in kasneje ob raznih zapletih na terenu. Drugi del sva imela prostovoljca Renata in Zoran na temo življenje s stomo, kjer sva predstavila svoje in izkušnje drugih članov društva o življenju s stomo in razne druge situacije, katere se kot osebi s stomo dogajajo. V obeh delih je bilo kar precej vprašanj, na katera pa smo z veseljem odgovarjali. Slušatelji pa kar niso mogli verjeti, da smo navkljub bolezni tako razpoloženi in dobre volje.

12. March, 2013

Predstavitev pripomočkov dansac in telesne aktivnosti za osebe s stomo

V torek smo ob 10 uri na sedežu društva ILCO Ljubljana organizirali predstavitev novosti na slovenskem trgu tokrat proizvajalca izdelkov za oskrbo stome DANSAC. Predstavnica Barbara Petrič iz HARTMANN-a, kateri so uvozniki pripomočkov, nam je po kratkem filmu iz proizvodnje DANSAC-a predstavila novosti in prednosti njihovih pripomočkov. Razložila je tudi, kako različne pripomočke in ostale materiale za nego stome uporabljati. Predstavitev je trajala skoraj eno uro, potem pa smo postavljali razna vprašanja na katera nam je predstavnica HARTMANN-a prijazno odgovarjala. Razvila se je prosta debata, ki je trajala še cca. pol ure. Predstavitev smo zaključili ob 11.15 uri in zadovoljni ugotovili, da nam take predstavitve odpirajo nove možnosti odločitve za kateri pripomoček se bomo odločili obenem, pa smo si izmenjali marsikatero izkušnjo.

20. February, 2013

Predstavitev, pojasnila in razprava o novem pokojninsko invalidskem zakonu

20. februarja smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predstavitev novega pokojninskega in invalidskega zakona. Zakon nam je predstavila gospa Anka Tominšek, članica in predsednica skupščine Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Predstavila nam je nekaj razlik med PIZ1 in PIZ2, spremembe na področju invalidnin, malusih in bonusih pri upokojevanju, delovni dobi, starostni dobi… .

15. January, 2013

Zdravilišče Laško predavanje o medsebojnih odnosih, komunikaciji in kontaktni kulturi, nato rekreacija in plavanje.

V torek 15. januarja 2013 smo se ob 9.00 uri zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani in z velikim pričakovanjem kaj lepega bomo doživeli v novem dnevu odpeljali našemu cilju naproti. Pot nas je vodila preko Domžal do Trojan, kjer je že kar obvezna postojanka za jutranjo kavico. Posladkali pa smo se s krofi, katere so nam prijazno podarili. Po okrepčilu in zaužitju svežega trojanskega zraka smo se po zasneženi cesti odpeljali proti Zasavju, kjer so naš že nestrpno pričakovali naši stomisti iz Zasavja, nato pa odpeljali v Zdravilišče Laško.