Invalidsko društvo oseb s stomo

beremo

Dogodki

2017
19. December, 2017

Obisk ILCO Varaždina ob zaključku leta 2017

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana skrbno negujemo prijateljske vezi z ostalimi ILCO društvi, zato se je letos naš predsednik Zoran Terglav odzval na povabilo Milorada Vasilića, predsednika ILCO Varaždin iz Hrvaške. Udeležil se je svečanega zaključka leta, ki ga je pripravilo to društvo.

19. December, 2017

Obisk ILCO Varaždina ob zaključku leta 2018

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana skrbno negujemo prijateljske vezi z ostalimi ILCO društvi, zato sta se naš predsednik Zoran Terglav in njegova namestnica Renata Laznik odzvala na povabilo Milorada Vasilića, predsednika ILCO Varaždin iz Hrvaške. Udeležila sta se svečanega zaključka leta, ki ga je pripravilo to društvo. Letos so se dogodku pridružili tudi predstavniki društev iz ILKO Makedonije, ILCO Republike Srbske in ILCO Srbije.

16. December, 2017

Zaključek leta s kulturno-zabavnim programom

Že je leto na okoli december ves v žarometih, in vse se blešči okoli nas in tako smo se 16. decembra člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana tokrat srečali na praznovanju, ki smo ga pripravili ob zaključku delovnega leta.

12. December, 2017

Izmenjave izkušenj med stomisti - predstavitev pripomočkov za nego stome COLOPLAST

Že je leto na okoli december ves v žarometih, in vse se blešči okoli nas in tako smo se 16. decembra člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana tokrat srečali na praznovanju, ki smo ga pripravili ob zaključku delovnega leta.

28. November, 2017

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka, predstavitev pripomočkov za nego stome

Zima že kaže zobe, sneg je pobelil ljubljanske ulice, ni nam več toliko do sprehodov, zato smo še bolj veseli druženj s prijatelji iz društva ILCO Ljubljana. Ker prihaja adventni čas, je bila organizirana delavnica kot nalašč za izdelovanje adventnih venčkov.

18. November, 2017

Pokrajinski muzej Celje in Martinovanje

Nebo so prekrivali temačni oblaki, mi smo pa vedeli, da bomo doživeli še en odličen dan in tako smo se z dvema avtobusoma odpravili proti Celju. Na poti smo imeli dva postanka v Domžalah in na Trojanah, kjer smo pobrali naše člane. Na Trojanah smo se okrepčali s krofi, nato pa smo se odpeljali v Celje.

14. November, 2017

Temeljni postopki oživljanja in EAKIN pripomočki

V torek, 14. 11. 2017 smo ob 10.00 uri v prostorih društva na Parmovi organizirali delavnico temeljnih postopkov oživljanja in predstavitve novih pripomočkov za nego stome proizvajalca Eakin.

10. November, 2017

Srečanje prostovoljcev ILCO Slovenije

Zveza ILCO Slovenje je v Šmarjeških toplicah organizirala tridnevno srečanje prostovoljcev vseh šestih ILCO društev. Ta srečanja so zelo pomembna, saj se prostovoljci med letom srečamo z veliko novo operiranimi in njihovimi svojci in seveda različnimi situacijami. Tako si lahko izmenjamo izkušnje in se posvetujemo s predavatelji.

07. November, 2017

Plavanje v laguni Bernardin in pogovori med stomisti in svojci

V velikem pričakovanju nove dogodivščine smo se v torek, 7. 11. 2017 ob 8.00 uri, zbrali na Parmovi ulici v Ljubljani. Vstopili smo v avtobus, zasedli svoja mesta in se odpeljali proti Primorski. Na prvem postanku, počivališču Ravbarkomanda, smo si privoščili jutranjo kavico in sendvič. Pot proti Portorožu smo nadaljevali v zelo vetrovnem vremenu, burja je tako pihala in premetavala avtobus, da bi skoraj dobili morsko bolezen.

11. October, 2017

Na 30. Obletnici ILCO POLJSKE

Na povabilo Poljskega tovarištva stomistov POL ILKO smo se v imenu Zveze ILCO Slovenije, ILCO Ljubljane in ILCO Gorenjske štirje člani udeležili slavnostne prireditve ob 30. obletnici, ki je trajala od 13. do 15. oktobra 2017. Obletnica je bila v mestu Poznan, kjer je bilo društvo ILKO na Poljskem ustanovljeno in začelo s svojim delovanjem.

06. October, 2017

30. Let Sekcije MEDICINSKIH SESTER V ENTEROSTOMALNI TERAPIJI

Na povabilo predsednice sekcije medicinskih sester v enterostomalni terapiji gospe Renate Batas, dipl. m. s., ET, sem se kot podpredsednik Zveze invalidskih društev ILCO Slovenije v Zrečah udeležil strokovnega srečanja na temo »Rane, stome, inkontinenca«. Srečanje je hkrati obeležilo tudi 30. obletnico ustanovitve sekcije medicinskih sester v enterostomalni terapiji pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

23. September, 2017

Na 35. Obletnici DRUŠTVA LARINGEKTOMIRANIH SLOVENIJE

Na povabilo predsednika Društva laringektomiranih Slovenije gospoda Ivana Košaka se je predsednik Invalidskega društva ILCO Ljubljana gospod Zoran Terglav udeležil prireditve ob 35. obletnici ustanovitve Društva laringektomiranih Slovenije, ki so jo pripravili v Gostišču ob Planšarskem jezeru v Zgornjem Jezerskem. Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki podobnih društev iz Avstrije in Hrvaške.

16. September, 2017

Čistilna akcija »ZA ČISTO LJUBLJANO«

Kljub močnemu dežju, smo se ob 9-ih zbrali pod Prulskim mostom, da bi, kot že vsa leta poprej, na čistilni akciji združili moči s člani Turističnega društva Ljubljanica.Dan ni bil prav nič prijeten, a smo vseeno upali, da bomo lahko pobrali malomarno odvržene odpadke na nam že dobro znani trasi od Špice ob Grubarjevem prekopu do Kodeljevega. Najbolj vztrajni med nami so nekajkrat poskusili, a se žal ni izšlo.

13. September, 2017

Pohod po dolini Dragonje

V sredo, 13. septembra 2017, smo imeli v okviru posebnega socialnega programa na državni ravni organiziran enodnevni pohod po dolini Dragonje. Pohoda se je udeležilo 79 pohodnikov iz vseh šestih ILCO društev povezanih v Zvezo ILCO Slovenije. Avtobusi so nas pripeljali do zbornega mesta v Dragonji, kjer so nas pričakali na turistični kmetiji Mahnič in nam postregli z kavo, pršutom in šilcem kratkega.

08. September, 2017

Na 30. obletnici INVALIDSKEGA DRUŠTVA ILCO MARIBOR

Na povabilo ILCO Maribor smo se štirje člani ILCO Ljubljana udeležili slavnostne prireditve ob 30. obletnici ustanovitve Invalidskega društva ILCO Maribor, ki so jo priredili v Restavraciji Pan v Kidričevem.

15. July, 2017

Letovanje 2017: Savudrija

Čeprav se vsakemu izmed nas med letom zgodi marsikaj lepega in nepozabnega, nam misli večkrat uidejo k spominom na ILCO letovanje v vznemirjenem pričakovanju na mesec julij, ko se skupaj odpravimo na lepše. Letos je bilo to že petič zapovrstjo, a vseeno ni bilo tako kot vsako leto, saj so se nam pridružili člani iz Invalidskega društva ILCO Gorenjska in Invalidskega društva ILCO Koroška ter Turističnega društva Ljubljanica. Poleg tega pa smo letos prvič dopust preživljali v bungalovih „Moj Mir“ v Savudriji.  

07. July, 2017

Mojstrana, slap peričnik, Aljažev dom in Vrata

Letošnje poletje res ni skoparilo z visokimi temperaturami, zato se nam je porodila ideja, da bi se z društvom odpravili na enodnevni pobeg v hladnejše kraje. Iz Ljubljane, ki je bila že ob 7. 30 uri pošteno razgreta, smo se odpravili v Mojstrano.

22. June, 2017

Izmenjava izkušenj: Partnerji in predavanje o parastomalni kili

V četrtek, 22. junija, smo se ob 11. 30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju. Najprej smo se po naši stari navadi malce pomudili na terasi, si privoščili kavico in sproščen klepet začinjen z dobro voljo. A tudi tokrat se nismo zbrali le zaradi klepeta, prišli smo, da bi si z ostalimi izmenjali svoje izkušnje o življenju s stomo in da bi na predavanju izvedeli kaj novega.

03. June, 2017

20 let Zveze invalidskih društev ILCO Slovenije

Zveza invalidskih društev ILCO Slovenije je letos praznovala 20 let delovanja. Ob tem jubileju smo pripravili nekaj dogodkov, ki smo jih zaključili s svečano prireditvijo 10. junija 2017 na Otočcu. Ponosni smo, da smo na dogodkih ob jubileju gostili predstavnike kar enajstih evropskih držav.

03. June, 2017

Obisk ILCO Varaždina in izmenjave o delovanjih društev

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana skrbno negujemo prijateljske vezi z ostalimi ILCO društvi po Sloveniji in tudi tujini.  V začetku maja smo dobili posebno vabilo gospoda Ivana Kovačiča, predsednika ILCO Varaždin iz Hrvaške in bodočega predsednika Milorada Vasilića, naj se predsednik ILCO Ljubljana, gospod Zoran Terglav, in njegova namestnica, gospa Renata Laznik, udeležita srečanja ILCO Varaždin in ILCO Maribor. Naslednji dan pa še srečanja z vodstvom ILCO Varaždin, naš predsednik Zoran Terglav in njegova namestnica Renata Laznik.

30. May, 2017

Srečanje prostovoljcev in predsednice Sekcije medicinskih sester v eneterostomalni terapiji

V torek, 30. maja, smo v  dvorani na Parmovi ulici 53 v Ljubljani organizirali srečanje prostovoljcev Invalidskega društva ILCO Ljubljana. Poleg izmenjav izkušenj in dogodkov na terenu smo posvetili precej časa razgovoru z diplomirano medicinsko sestro, predsednico Sekcije medicinskih sester v eneterostomalni terapiji, ki je tudi patronažna sestra, gospo Renato Batas

23. May, 2017

Vodene sprostitvene terapije in joga smeha, aktivno plavanje in triurna terapija v welness-u

Malo čez 10. uro smo prispeli na cilj v Terme Topolšica. Na terasi smo počakali na prvo terapijo. Sonce je že močno sijalo tako, da smo že komaj čakali na namakanje v prijetni termalni vodi.

06. May, 2017

Pohod ob žici okupirane Ljubljane

Člani invalidskega društva ILCO Ljubljana smo se  v soboto, 22. aprila 2017, udeležili čistilne akcije, ki jo organizira Turistično društvo Ljubljanica, s katerim sodelujemo že vrsto let. Tokrat se nas je pod Prulskim mostom zbralo malo manj kot prejšnje leto ampak vseeno nas je bilo 25 iz ILCO društva. Večina se akcije udeleži vsakič, ko poteka: spomladi in jeseni, zato so se med nami stkale že prave prijateljske vezi in zelo pogrešamo vsakega, ki se mu čistilne akcije ne uspe udeležiti. Ker je bila ura šele 9., smo si najprej privoščili jutranjo kavico, nekateri pa so posegli tudi po »razkužilu« za grlo, ki jih je malo pogrelo.

07. April, 2017

Športne igre Zveze ILCO Slovenije

V petek, 7. aprila, smo se ob 9. uri zbrali na Malenškovi 1 v Ljubljani, saj so nas čakala tekmovanja Športnih iger Zveze ILCO Slovenije. Po opravljenih formalnostih, ki so na takem tekmovanju potrebne (sodniki, komisije …), smo pričeli s posamičnimi tekmami v različnih disciplinah: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je 6 ekip iz šestih ILCO društev.

04. April, 2017

Delavnice ročnih spretnosti, meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka

Toplota sončnih žarkov je že zdavnaj pregnala misli na zimo. V našem društvu pa smo se odločili, da preverimo, kakšne posledice je zima pustila na nas. Saj veste, pozimi se malo manj gibljemo, posežemo po malce bolj močni hrani, ker ni sonca, se skušamo razvedriti s čim sladkim ... Zato smo v naše prostore spet povabili medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Ljubljana Šiška, ki so nam opravile meritve krvnega tlaka, sladkorja, trigliceridov in holesterola.

17. March, 2017

Plavanje v laguni Bernardin, predavanje o oljčnem olju in razgovori med stomisti

Krepko naveličani zimskih oblačil smo se odločili, da je čas za letošnji prvi izlet na morje. Odpravili smo se v Laguno Bernardin v Portorožu, kjer vsako leto plavanje združimo z izmenjavo izkušenj s stomo in še kakšno zanimivostjo. Letos je bilo to predavanje o oljčnem olju.

03. March, 2017

Športne igre društva

Ob 9.00. uri smo se zbrali na Malenškovi 1, v Ljubljani. Bili smo še posebej počaščeni, saj se nam je pridružilo kar precej novih članov, ki so nam vlili novih moči za športne boje.Po opravljenih formalnostih, smo pod budnim očesom vodij pričeli s posamičnimi boji za uvrstitev v ekipe naslednjih športnih disciplin: kegljanje, šah, streljanje z zračno puško in pikado. Ekipe nas bodo zastopale na tekmovanju Zveze društev ILCO Slovenije, ki bo 7. aprila 2017.

07. February, 2017

Aktivno plavanje in predavanje »Zdrav življenjski slog«

Letošnje leto se je žal začelo z gripami, virozami, prehladi, zato smo morali naše druženje enkrat že preložiti. Tudi tokrat smo zaskrbljeni pogledovali po avtobusu, a smo na srečo ugotovili, da smo skoraj vsi in da se lahko končno odpravimo na zasluženo kopanje.

31. January, 2017

»Urostoma, spolnost in spolni odnosi« - asist. Bojan Štrus, dr.med.

V torek, 31. januarja, smo v prostorih društva na Parmovi organizirali predavanje na temo  »Urostoma, spolnost in spolni odnosi«, ki ga je za nas pripravil asist. Bojan Štrus, dr.med. predstojnik KO za urologijo UKC Ljubljana.