Invalidsko društvo oseb s stomo

beremo

Dogodki

2016
17. December, 2016

Zaključek leta s kulturno zabavnim programom

Zdi se, da vsako leto hitreje mine in kar ne moremo verjeti, da smo se 17. decembra člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana tokrat srečali na praznovanju, ki smo ga pripravili ob zaključku delovnega leta. Odpeljali smo se na Bizeljsko, kjer nas je v Gostilni Kocjan že čakala lepo okrašena dvorana in glasba, za katero je poskrbel Vilko Ureh, na mizah pa so bili kozarčki napolnjeni z opojnostjo. Nekateri še bunde niso slekli, pa so se že vrteli po taktih vesele glasbe – ja, obetal se je res lep večer.

13. December, 2016

Varaždin 2016

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana skrbno negujemo prijateljske vezi z ostalimi ILCO društvi, zato sta se naš predsednik Zoran Terglav in njegova namestnica Renata Laznik odzvala na povabilo Ivana Kovačiča, predsednika ILCO Varaždin iz Hrvaške. Udeležila sta se svečanega zaključka leta, ki ga je pripravilo to društvo.

05. December, 2016

Meritve in Ročna dela december 2016

Mesec prazničnih lučk, obdarovanj, užitkov in ljubezni smo pričeli s skrbjo za svoje zdravje in sproščujočim ustvarjanjem.

17. November, 2016

Izmenjava izkušenj in predstavitev pripomočkov za nego stome proizvajalca COLOPLAST

V četrtek, 17. 11. 2016, smo se ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum v Zagorju. Dobro razpoloženi smo že na terasi gostišča poklepetali ob kavi, nato je sledil program – pomoč svojcem po operaciji in predstavitev novosti proizvajalca pripomočkov Coloplast.

09. November, 2016

Znamenitosti v Žužembergu in Martinovanje

Čeprav so nebo prekrivali temačni oblaki, se nam je zdelo, da bomo doživeli še en odličen dan. Ravno, ko smo odhajali iz Ljubljane proti Beli krajini, se je izza oblakov pokazalo sonce in nam narisalo nasmehe na obraze.

26. October, 2016

Vaje pilatesa, aktivno plavanje v Zdravilišču Laško in voden ogled steklarne Hrastnik

Čeprav nam je letošnjo leto podarilo lepo jesen, smo si vseeno privoščili malce razvajanja v topli termalni vodi, zato smo se tokrat iz Parmove ulice v Ljubljani odpravili proti Zasavju. Seveda ni šlo brez postanka na Trojanah, kjer smo ob kavici uživali tudi ob podarjenih trojanskih krofih.

24. September, 2016

Čistilna akcija »Za čisto Ljubljano« in predavanje o ločevanju odpadkov

Spomini na našo 20. obletnico so nas še prijetno greli, a smo se v soboto, 24. septembra, vseeno spet srečali. Tokrat smo se zbrali na čistilni akciji Turističnega društva Ljubljanica. Letos smo se srečali že 10. zapovrstjo – še ena obletnica, ki obeležuje prijetno in koristno druženje, na katerem so se stkale močne prijateljske vezi.

07. September, 2016

Praznovanje 25 let sekcije ILCO Ljubljana in 20 let invalidskega društva ILCO Ljubljana

Praznovanja dveh tako pomembnih obletnic nismo mogli prepustiti naključju, zato smo se s pripravo slovesne prireditve pričeli ukvarjati že letošnjega maja. Avgusta pa je naš organizacijski odbor, sestavljen iz devetih članov, delal vsak dan po osem in več ur, tik pred prireditvijo, 09. septembra, pa tudi med vikendi. Ker gre za res posebno priložnost, smo se odločili, da pripravimo več dogodkov, ki smo jih zaključili s slovesno prireditvijo in piknikom.

27. August, 2016

Pohod ob reki Krki in po Novem Mestu v organizaciji Zveze Ilco Slovenije

V soboto, 27. avgusta 2016, smo imeli v okviru posebnega socialnega programa na državni ravni organiziran enodnevni pohod ob reki Krki, po okolici in po Noven mestu. Pohoda se je udeležilo 187 pohodnikov iz vseh šestih ILCO društev povezanih v Zvezo ILCO Slovenije. Avtobusi so nas pripeljali do zbornega mesta, kjer so nas pričakali gostitelji, člani ILCO Novega mesta, in nam ponudili šilce žganega za zdravje ter nekaj piškotov za želodček. Po dobrodošlici nas je pozdravila turistična vodnica Darja Zamida, ki nam je povedala marsikaj o zgodovini in drugih znamenitostih Novega mesta, potem pa smo se odpravili na pohod.

16. July, 2016

Rehabilitacijsko letovanje 2016: Pinesta – Novigrad

Med letom se nam veliko zgodi, od zdravstvenih in zasebnih težav, no, pa tudi marsikaj lepega doživimo, a vseeno nam kdaj pogled uide na koledar, ker bi radi preverili, koliko dni nas še loči do društvenega letovanja v Pinesti.

06. July, 2016

Tolminska korita

Za zadnjo dogodivščino, pred letovanjem v Pinesti, smo si tokrat izbrali izlet v Tolminska korita in ogled muzeja v Kobaridu. Seveda smo se na pot odpravili že zgodaj zjutraj. Na Vrhniki smo pobrali še zadnje potnike in pot nadaljevali najprej po avtocesti, potem pa po ovinkasti cesti do Tolmina. Slabo voljo zaradi naporne poti je na srečo pregnala Danica iz ILCO društva Nova Gorica, ki nam je pripravila prelep sprejem, za katerega se ji prav lepo zahvaljujemo.

18. June, 2016

Obletnica pričetka druženja oseb s stomo na Koroškem

Štirje člani našega društva smo se odzvali na prijazno povabilo predsednice invalidskega društva ILCO za Koroško gospe Tanje Hari Vidmar, ki nas je povabila na proslavo ob 20. obletnici njihovega društva.

14. May, 2016

Vseslovensko srečanje oseb s stomo na Otočcu

Vseslovensko srečanje oseb s stomo  je namenjeno vsem, ki smo vključeni v razna ILCO društva po Sloveniji. Komaj smo čakali, da se bomo sestali s prijatelji od vsepovsod, s katermi se nismo videli in slišali že celo leto – od zadnjega srečanja v letu 2015! Zato smo se ob 8. uri z avtobusom iz Parmove ulice odpeljali na Otočec. Tu nas je pričakala dobrodošlica s kavo in piškoti. Ob prijetnem kramljanju smo počakali še ostale. Na srečanje smo prišli kar s petimi avtobusi in številnimi osebnimi avti, tako da se nas je zbralo skoraj štiristo.

07. May, 2016

Pohod ob žici okupirane Ljubljane

Tudi letos smo se nekateri člani Društva ILCO udeležili pohoda Pot ob žici.  Ob 9.00 uri smo se zbrali na sedežu našega društva, kjer so se nam pridružili še nekateri člani Turističnega društva Ljubljanica. Vseh skupaj nas je bilo kar 39 in pogumno smo se odpravili do Koseškega bajerja, kjer se nam je pridružilo še nekaj članov. Skupaj smo se prijavili, dobili evidenčne liste, nato pa smo se odpravili po Poti spomina in tovarištva do Kongresnega trga.

05. May, 2016

Izmenjave izkušenj med stomisti - partnerji in predstavitev pripomočkov za nego stome prizvajalca BBRAUN

Za svoje člani iz Zagorja vsako leto pripravimo srečanje, na katerem si izmenjamo izkušnje in spoznamo nove pripomočke za nego stome. Tokrat smo se ob 11.30 uri zbrali v gostišču Kum. Najprej smo se seveda malce podružili ob kavici na prijetni terasi, nato pa smo odšli v dvorano, kjer sta nas že čakali predstavnici BBrauna gospa Ana Zdešar, dipl. fiziot. in Manca Kolenc, dipl. biol., ki sta nam predstavili razne pripomočke za  nego stome in nam povedali nekaj novosti o njih, nam predstavili rokovanje z njimi in ponudili prijavo za vzorčke. Udeleženci so imeli seveda kar veliko vprašanj in predstavnici podjetja BBraun sta nanje prijazno odgovarjali.  

16. April, 2016

Čistilna akcija »Za lepšo Ljubljano« in predavanje »Zgodovina Ljubljanice in njenih bregov«

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana je v soboto, 16. 4. 2016 skupaj s Turističnim društvom Ljubljanica, organiziralo čistilno akcijo ob Ljubljanici. Čeprav smo se pod prulskim mostom zbrali že ob 9. uri  zjutraj, smo ob prijetnem božanju sončnih žarkov hitro ugotovili, da nas čaka še en prekrasen dan. Najprej smo šli na jutranjo kavico, ki pa je bila malce drugačna kot po navadi. Nismo klepetali, ampak smo prisluhnili predavanju gospoda Toma Zupančiča »Zgodovina Ljubljanice in njenih bregov«.   

15. April, 2016

Športne igre Zveze ILCO Slovenije

V petek, 15. aprila ob 9. uri  smo se zbrali  na Malenškovi 1 v Ljubljani, saj smo se tudi letos udeležili športnih iger Zveze ILCO Slovenije. Po opravljenih formalnostih, ki so na takem tekmovanju potrebne, smo pričeli s posamičnimi tekmovanji v različnih športnih panogah: kegljanju, streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je šest ekip iz šestih ILCO društev.

05. April, 2016

Predavanje o kolo-, ileo- in urostomi, irigaciji in zapletih pri negi stome

Zagotovo že veste, da je naš ILCOpis namenjen osebam s stomo na izločalih in njihovim svojcem. Poslanstvo našega društva ni samo preživljanje prostega časa, saj organiziramo različna predavanja, posvete in predstavitve na katerih se tudi izobražujemo. Tokrat smo na sedežu društva organizirali predavanje o različnih vrstah stome, irigaciji in predvsem zapletih pri negi stome. Predavanje so vodile diplomirane medicinske sestre Bernarda Turk, Karmen Jazbinšek in Tanja Križan iz podjetja NEGA d.o.o.

23. March, 2016

Aktivno plavanje v laguni Bernardin

Zime je končno konec, vsaj po koledarju. Naveličani toplih oblačil, smo se odločili, da jo tokrat mahnemo proti morju. Dobili smo se ob 8-ih in se odpeljali proti Bernardinu. Na poti smo seveda klepetali, se šalili in zabavali, kot to počnemo vsakič, ko gremo na izlet z društvom ILCO. Vreme nam sicer ni bilo najbolj naklonjeno, saj se je ljubljanski veter na poti spremenil v pravo primorsko burjo, a to ni bil razlog za slabo voljo.

15. March, 2016

Delavnice ročnih spretnosti in dan namenjen našemu zdravju

V torek, 15. marca 2016 je bilo na sedežu Društva ILCO Ljubljana spet živahno. Na delavnico ročnih spretnosti, ki jo je vodila mentorica Marija Perdih, prof. lik. ped. spec. Pzu., je prišlo trideset oseb s stomo in njihovih svojcev.

09. March, 2016

Srečanje prostovoljcev invalidskega društva ILCO Ljubljana

V Invalidskem društvu ILCO Ljubljana smo združene tudi osebe s stomo – prostovoljci, ki že leta zadovoljno živimo s stomo in smo opravili posebno izobraževanje za prostovoljce. Svoje poslanstvo v društvu smo našli prav v svetovanju vsem, ki čakajo na operacijo ali pa so bili pravkar operirani. Na voljo pa smo tudi njihovim svojcem.

02. March, 2016

Športne igre društva

V sredo, 2. marca ob 9-ih, smo se spet zbrali, na Malenškovi ulici 1 v Ljubljani, saj se bliža športno tekmovanje Zveze ILCO Slovenija, ki bo letos 15. aprila.

11. January, 2016

Dihalne vaje in aktivno plavanje v Zdravilišču Laško

Staro leto se je spet prehitro izteklo, pred nami je torej leto 2016 z novimi izzivi, druženji in srečevanji. Zdelo se nam je, da je od zadnjega srečanja minila že cela večnost, zato smo pohiteli in se v ponedeljek, 11. 1. 2016, odpravili proti Zdravilišču Laško. Seveda je na avtobusu kar odmevalo od čestitk in dobrih želja. Na ta sončen dan smo si še raje privoščili kavico in krofe na Trojanah.  Potem pa smo se hitro odpravili proti Zasavju, kjer so nas že nestrpno pričakovali naši člani iz Zagorja, ki so se z nami odpeljali v Laško.